ZDA v spomin na žrtve 11. septembra

V Združenih državah Amerike ob osmi obletnici napada potekajo številne slovesnosti. Predsednik Barack Obama je v govoru pred Pentagonom dejal, da pretečena leta ne zmanjšujejo izgube tistega dne.

Objavljeno
11. september 2009 18.05
Ti. Kr.
Ti. Kr.
New York - V ZDA so se že začele slovesnosti v spomin na skoraj 3000 umrlih v napadih 11. septembra leta 2001, ko sta dve letali treščili v New Yorku, eno v stavbo Pentagona, četrto pa strmoglavilo na polje v zvezni državi Pennsylvania.

Pred mestom, kjer sta nekoč stala dvojčka World Trade Centra, se je zbralo na tisoče ljudi. Spomin na žrtve so med drugim zabeleležili z minutama tišine. Prvič ob 8.46 zjutraj, torej točno osem let po strmoglavljenju letala v severni stolp dvojčka, drugič tri minute po deveti uri, ko se je v južni stolp zaletelo drugo letalo. Slovesnosti v New Yorku se je udeležil podpredsednik Joe Biden.

Predsednik Barack Obama je spregovoril na slovesnosti pred Pentagonom, kjer je umrlo 184 ljudi. Povedal je, da "pretečena leta ne zmanjšujejo izgube tistega dne." Tam se je kasneje pri srečanju s sorodniki žrtev pridružil ministru za obrambo Robertu Gatesu.

Že včeraj je Obama Američane pozval, naj sodelujejo pri dananšnjemu dnevu, ki je po novem posvečen prostovoljstvu. Ameriški vojaki v Afganistanu pa tako današnji dan zabeležili z 9,11 kilometrskim tekom.