Zmagal nekdanji gverilski bojevnik

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Urugvaju je glede na vzporedne volitve zmagal nekdanji gverilski bojevnik Jose Mujica, kandidat vladajoče levičarske koalicije Razširjena fronta.

Objavljeno
26. oktober 2009 12.19
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Montevideo - Na nedeljskih predsedniških volitvah v Urugvaju je glede na vzporedne volitve zmagal nekdanji gverilski bojevnik Jose Mujica, kandidat vladajoče levičarske koalicije Razširjena fronta. Za dokončno zmago se bo vendarle moral boriti še v drugem krogu. Pomeril se bo z nekdanjim predsednikom in vodjo konservativne opozicije Luisom Albertoom Lacallom.

74-letni Mujica je prejel med 47 in 49 odstotkov glasov, medtem ko jih je 68-letni Lacalle osvojil med 28 in 31 odstotki. Uradni rezultati naj bi bili znani še danes.

 

Kljub prednosti Mujice, pa lahko Lacalle v drugem krogu, ki bo 29. novembra, najverjetneje računa na podporo še enega desnosredinskega kandidata, Pedra Bordaberryja, ki je prejel okoli 17 odstotkov glasov. Stranka slednjega bo sicer uradno odločitev o podpori še sporočila.

 

Istočasno s predsedniškimi volitvami je v nedeljo v Urugvaju potekal tudi referendum, na katerem so volivci odločali, ali bi morala država odpraviti zakon "pomilostitve" vojaškega in policijskega osebja, ki naj bi v času režima vojaške hunte med letoma 1973 in 1985 zagrešilo hude zločine.

 

Kot so pokazale vzporedne volitve, je za spremembo ustave glasovalo med 47 in 48 odstotkov volivcev, vendar bi bilo za uspeh referenduma potrebnih najmanj 50 odstotkov glasov. Trenutni zakon sicer omejuje kazenski pregon odgovornih za kršitve človekovih pravic v obdobju diktature.