Francija dokončno ratificirala fiskalni pakt

Francoski senat je z veliko večino potrdil medvladno pogodbo o fiskalnem paktu.

Objavljeno
11. oktober 2012 22.18
FINANCE-PUBLIC-DEBT-TAX-EUROZONE-EU-MARKET-EXCHANGE-FILES
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Pariz - S tem je Francija kot 13. članica unije dokončno ratificirala tako imenovano orodje za krepitev javnofinančne discipline v Evropi.

Ratifikacijo je po pisanju Slovenske tiskovne agencije podprlo 308 senatorjev, 32 pa jih je bilo proti. Za je glasovala desnosredinska opozicija in večina senatorjev vladajočih socialistov. Proti so glasovali zeleni in skrajna levica. Francoska narodna skupščina je fiskalni pakt prav tako z veliko večino potrdila že v torek.

Francija je tako kot 13. članica unije zaključila postopek ratifikacije te medvladne pogodbe 25 članic EU. Poleg nje so jo do zdaj ratificirale še Nemčija, Španija, Italija, Slovenija, Avstrija, Grčija, Irska (na junijskem referendumu), Portugalska, Danska, Latvija, Litva in Romunija.

Pakt čaka še na ratifikacijo s strani Belgije, Bolgarije, Cipra, Estonije, Finske, Madžarske, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Poljske, Švedske in Slovaške.

Voditelji 25 članic EU so medvladno pogodbo o fiskalnem paktu podpisali marca, k podpisu pa nista pristopili le Češka, ki se sicer z načeli pakta strinja in jih spoštuje, ter Velika Britanija.

Pakt naj bi dolgoročno zagotovil ustrezno proračunsko disciplino in pomagal preprečiti krize v prihodnje. Pogodba bo začela veljati 1. januarja 2013. Za uveljavitev je sicer potrebna ratifikacija v 12. članicah območja evra. Zaenkrat je postopek zaključen v devetih evrskih državah.

Temelj pogodbe je fiskalno pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku. To pomeni, da strukturni primanjkljaj - primanjkljaj, ki ne upošteva gospodarskega cikla, torej konjunkture in recesije - na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Pogodbenice bodo morale pravilo prenesti v nacionalne zakonodaje najpozneje v roku enega leta od uveljavitve pogodbe, in sicer z zavezujočimi in stalnimi določbami, pri čemer so zaželene ustavne določbe. Francosko ustavno sodišče je nedavno presodilo, da Franciji v ta namen ni treba spreminjati ustave.

Zapis fiskalnega pravila v ustavo je bila ena najbolj perečih tem minulih mesecev tudi v Sloveniji, postopek vnosa pravila v ustavo pa je zaradi odsotnosti podpore s strani opozicije obstal na zadnji stopnici v DZ, še piše STA.