Francozi jezni na najbogatejšega rojaka

Bernard Arnault se je znašel v nemilosti medijev in rojakov, ker je zaprosil za belgijsko državljanstvo.

Objavljeno
15. september 2012 14.24
BELGIUM-TAX/
R. Z.
R. Z.

Naslovnica francoskega časopisa Libération je najbogatejšemu Francozu in najbogatejšemu Evropejcu, lastniku multinacionalne družbe luksuznih izdelkov LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) 63-letnemu Bernardu Arnaultu v teh dneh sporočala: Poberi se, bedak bogati!

Znašel se je v nemilosti medijev in rojakov, ker je zaprosil za belgijsko državljanstvo, da bi se izognil novemu davku za bogataše, ki ga uvaja francoski socialistični predsednik François Hollande. V Franciji naj bi namreč prihodnje leto začeli plačevati 75-odstotni davek na prihodke nad milijon evrov na leto. Arnault je z 41 milijardami evrov premoženja četrti na Forbesovi lestvici najbogatejših ljudi na svetu. Libération je s sporočilom »Poberi se, bedak bogati« parafraziral izjavo nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, Arnaultovega prijatelja, ki je nekemu kmetu zabrusil: »Poberi se, bedak revni!«

Arnaultu ni prizanesel niti vodja francoske levičarske koalicije Jean-Luc Mélenchon, ki je Arnaulta javno označil za parazita. Predsednik Hollande pa je sporočil, da biti Francoz ne pomeni samo prejemati, ampak za svojo državo tudi dajati. Arnault je odvrnil, da bo še naprej ostal francoski davčni zavezanec in bo, kakor drugi Francozi, izpolnjeval svoje obveznosti ter da bi rad belgijsko državljanstvo zgolj zato, da bi spodbudil vlaganja v to državo. Arnault živi v Parizu in ima hišo v Bruslju.

Georges Dallemagne, belgijski predsednik komisije za naturalizacijo, je o tem dejal: »Arnaultovo vlogo obravnavamo tako kot vse druge. Trenutno se ukvarjamo s 47.000 podobnimi zahtevami.« Po belgijski zakonodaji morajo imeti prosilci za državljanstvo najmanj tri leta prijavljeno bivališče v tej državi. Očitki pa na Arnaulta letijo tudi z desnice in tako je vodja Nacionalne fronte Marine le Pen njegovo namero označila za škandalozno ravnanje. Če bo Arnault, ki pooseblja korporativno Francijo, zapustil domovino, to ne bo prvič. Nekoč se je že preselil v ZDA, in sicer leta 1981, ko so v Franciji na oblast prišli socialisti.

Sicer pa so Hollandov davek za milijonarje Francozi poimenovali Anti-Ibra davek v zvezi z nogometašem Paris Saint-Germaina Zlatanom Ibrahimovićem, ki ima pogodbo za 14,5 milijona evrov in bo po novem plačal 75-odstotni davek na znesek 13,5 milijona evrov. To pomeni, da bo po novem državi plačal 10,1 milijona evrov davka.