Frankfurt: Kosovec ubil dva ameriška vojaka

Na letališču v Frankfurtu je domnevno 21-letni napadalec, rojen na Kosovu, streljal na avtobus, v katerem so bili ameriški vojaki. Dva vojaka sta izgubila življenje, še dva sta ranjena.

Objavljeno
02. marec 2011 17.51
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Frankfurt - Član vlade nemške zvezne države Hesse Boris Rhein je sporočil, da je domnevni napadalec, rojen na Kosovu, ki je streljal na avtobus z ameriškimi vojaki, ubil dve osebi: vojaka in voznika avtobusa. Na sedežu ameriških sil v Evropi so potrdili, da sta v današnjem incidentu življenje izgubila dva člana ameriških vojaških zračnih sil.

Policija je medtem sporočila, da je napadalec, ki je živel v Frankfurtu, eno osebo ustrelil na avtobusu, medtem ko so drugo streli pokosili zunaj. Dva vojaka sta bila ranjena, eden huje.

»Domnevnega strelca so že prijeli,« je po dogodku povedal tiskovni predstavnik frankfurtskega letališča. DPA poroča, da je napadalec poskušal zbežati, a so ga policisti prestregli. Rhein je še povedal, da je bil 21-letnik oborožen le s pištolo in ne tudi nožem, kot so sprva poročali nekateri mediji. Dogajanje pred letališčem je videl taksist Salimi Seraidon, ki je povedal, da so se policisti na streljanje odzvali izredno hitro. »Slišali smo strele in bilo je konec,« je povedal.

Kosovski notranji minister Bajram Rexhepi je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal, da so nemški policisti napadalca identificirali kot 21-letnega Arifa Uka, kosovskega državljana iz Mitrovice. »Gre za tragičen dogodke. Zdaj poskušamo ugotoviti, ali je bil napad vnaprej organiziran oziroma, kakšna je bila njegova narava,« je dejal Rexhepi.

Policija še ni sporočila, ali je bil dogodek, ki se je zgodil na drugem terminalu mednarodnega letališča, teroristično dejanje. Tudi Rhein je potrdil, da dejanje zaenkrat obravnavajo le kot umor, a dodal, da še ničesar niso izključili.

V bližini frankfurtskega letališča je več ameriških vojaških baz, tako da vojaki redno letijo med Nemčijo in Združenimi državami Amerike, piše Spiegel online.

Nemška kanclerka pretresena nad dogodkom


Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je šokirana. »V današnjem incidentu na frankfurtskem letališču sta bila ubita dva ameriška vojaka. Pretresena sem in obljubljam, da bomo storili vse, da ugotovimo, kaj se je zgodilo.«

Član ameriškega odbora za domovinsko varnost Patrick Meehan pa je povedal, da napad v Nemčiji izgleda kot teroristični napad. Za ameriško tiskovno agencijo AP je dejal, da še nima vseh informacij o napadu.

Ameriški predsednik Barack Obama je sporočil, da je nad napadom zgrožen in da gre za veliko tragedijo. »Menim, da govorim v imenu vseh Američanov, če obema vojakoma, ki sta izgubila življenje, izrečem iskreno zahvalo za to, kar sta storila za nas. Z Michelle se bova prijateljev in svojcev ubitih spomnila v molitvi, hkrati pa bova prosila tudi za hitro okrevanje ranjenih,« je povedal. Dejal je tudi, da bo pri preiskavi dogodka sodelovala tudi ameriška vojska. »Skupaj z nemškimi oblastmi bomo odgovorne za napad pripeljali pred sodišče,« je še povedal.