FSB ustavil že preko sto vohunov

Ruska obveščevalna služba FSB je letos ustavila preko sto tujih agentov, ki naj bi vohunili v Rusiji. Preprečili so tudi vohunska dejanja 27 uslužbencev tujih tajnih služb in 89 njihovih agentov

Objavljeno
19. december 2006 18.08
Elektronska naprava, ki naj bi jo Britanci zakamuflirali v kamen
Moskva - Ruska obveščevalna služba FSB je letos ustavila preko sto tujih agentov, ki naj bi vohunili v Rusiji, je danes v Moskvi sporočil direktor FSB Nikolaj Patrušev. Kot je dejal, so zabeležili vohunske dejavnosti 40 tujih tajnih služb. Preprečili so tudi vohunska dejanja 27 uslužbencev tujih tajnih služb in 89 njihovih agentov, od tega so jih devet "zasačili pri delu", je še dejal Patrušev.

Kot je še povedal, so zaradi vohunjenja izgnali tri Vietnamce, enaka usoda pa je doletela tudi diplomata na švedskem in estonskem veleposlaništvu v Moskvi. Pet ljudi pa je bilo tudi obsojenih zaradi vohunstva. Od teh so bili štirje ruski državljani, je še dodal.

Eden izmed njih je bil obsojen kar na 12 let in pol zapora, ker je skušal iz Rusije v eno izmed sosednjih držav pretihotapiti tajne dokumente. Drugi, nekdanji visoki ruski častnik, pa je bil obsojen na 13 let zapora zaradi sodelovanja z britansko oobveščevalno agancijo.