Fukušima ne bo Černobil

Eksplozija, ki se je po potresu zgodila v jedrski elektrarni Fukušima 1 severno od Tokia, je po trditvah Japonske agencije za jedrsko varnost manj nevarna kakor černobilska katastrofa leta 1986 ali nesreča v Three Mile Island v Pensilvaniji v ZDA leta 1979.

Objavljeno
13. marec 2011 09.12
Ju. P., NeDelo
Ju. P., NeDelo
Kot je izjavil njihov strokovnjak, nesreča v Fukušimi na mednarodni in radiološki lestvici ustreza četrti stopnji (od ena do sedem), medtem ko je bil Černobil na lestvici ocenjen najviše, s sedmo stopnjo, nesreča v Three Mile Island pa s peto. Z ocenami japonskih strokovnjakov se strinja tudi Slovenec Bogdan Pucelj, strokovnjak s področja varstva pred sevanjem z Instituta Jožefa Stefana, ki smo ga povprašali za mnenje.

Pucelj meni, da tokratna nesreča na Japonskem ne more biti niti približno primerljiva s černobilsko, ki je bila skrajni primer pri miroljubni uporabi jedrske energije. Tak scenarij je namreč skoraj nemogoč. Največje razlike so predvsem v tem, da gre v japonskem primeru za drugačno vrsto reaktorja, ukrepanje je bilo hitro, predvsem pa ni zagorelo tako kot v Černobilu.

Glede na podatke, ki so dostopni po spletu, Pucelj meni, da velikih izpustov v ozračje ne bo. »Možen je kvečjemu majhen vpliv na najbližje okolje, vendar daleč od katastrofe v Černobilu. Najslabša možnost z gospodarskega vidika je, da bi Japonska izgubila eno od jedrskih elektrarn. Podoben primer se je že zgodil leta 1979 v ZDA,« je povedal Pucelj.
 Pojasnil je še, da je težave v jedrski elektrarni povzročil izpad elektrike, zaradi česar niso več delovale črpalke za hlajenje reaktorjev. Nuklearka se je samodejno izključila, kar je ob potresu normalno, težava pa je, ker zaradi poškodb ob cunamiju niso delovali dizelski motorji za črpalke za hlajenje reaktorja.

Očitno sta bila tako potres kot cunami resnejša, kot je bilo pričakovano v načrtih za nezgodno pripravljenost. 
Pucelj meni, da se v Sloveniji kaj takega ne more zgoditi, saj obstaja več varovalk. »Tako močan potres pri nas namreč ni mogoč, prav tako je izključen cunami. Naša elektrarna ima zasilno napajanje prek dizelskih motorjev, poleg tega je termoelektrarna Brestanica rezerva za dobavo elektrike,« je pojasnil.

Kot poročajo agencije, ima Tepco, največje japonsko jedrsko podjetje, ki upravlja tudi elektrarno Fukušima, burno in ne povsem pošteno preteklost. Leta 2002 je moralo vodstvo podjetja odstopiti, potem ko je prevzelo odgovornost za domnevno ponarejanje dokumentov glede varnosti elektrarne. V preteklosti je moralo zaradi varnostnih inšpekcij ustaviti delovanje petih reaktorjev. Leta 2006 je vlada podjetju naročila, naj preveri stare podatke, ker so spet odkrili ponarejanje. Leta 2007 je vodstvo podjetja samo sporočilo, da so ugotovili, da so bili v preteklosti nekateri podatki, povezani z delovanjem elektrarne, prirejeni, a tokrat ni bilo treba zapreti nobenega reaktorja.