Gadafi bi ozemlje Švice razdelil med sosede

Libijski voditelj Moamer Gadafi naj bi na bližnjem zasedanju Generalne skupščine ZN uradno vložil pobudo za razpustitev Švice in razdelitev njenega ozemlja med sosede.

Objavljeno
03. september 2009 17.17
Ba. P./STA
Ba. P./STA
Zürich - Libijski voditelj Moamer Gadafi naj bi na bližnjem zasedanju Generalne skupščine ZN uradno vložil pobudo za razpustitev Švice in razdelitev njenega ozemlja med sosede. Za to naj bi se zavzel že julija na vrhu skupine G8 v Italiji. Gadafi naj bi predlagal delitev ozemlja Švice med njene sosede, je domnevne načrte libijskega voditelja razkrila podpredsednica zunanjepolitičnega odbora švicarskega parlamenta Christa Markwalder. Z načrti naj bi se ukvarjala Generalna skupščina ZN, ki bo 15. septembra začela zasedanje, letos pa ji predseduje prav Libija. Švicarska vlada teh navedb ni komentirala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Švicarski časnik Tages-Anzeiger je medtem poročal, da je Libija zahtevala 100.000 dolarjev varščine za izpustitev dveh švicarskih poslovnežev, ki ju v tej državi zadržujejo že več kot leto dni. Libijska stranka Švicarjema očita, da sta kršila vizumska določila.

Sicer pa sta morala Gadafijev sin Hanibal in njegova soproga lani plačati varščino v višini pol milijona švicarskih frankov (330.000 evrov), da so ju osvobodili. V Švici so jima namreč očitali, da sta grdo ravnala s hotelskim osebjem.