Gana bo vodila Afriško unijo

Voditelji držav članic Afriške unije so v etiopski prestolnici Adis Abebi za zaprtimi vrati izvolili Gano za novo predsedujočo državo te 53-članske organizacije.

Objavljeno
29. januar 2007 18.33
Pripadniki varnostnih enot prehodne somalske vlade (neuspešno) poskušajo vzpostaviti mir na mogadiških ulicah.
Adis Abeba - Voditelji držav članic Afriške unije (AU) so v etiopski prestolnici Adis Abebi za zaprtimi vrati izvolili novo predsedujočo državo, ki bo 53-člansko organizacijo vodila eno leto. Čeprav bi moral v skladu s sistemom rotacije predsedovanje prevzeti Sudan, je bil, kot že lani, tudi tokrat prezrt. "Afriški uniji bo predsedovala Gana," je za povedal etiopski zunanji minister Seyum Mesfin.

Čeprav je sudanska delegacija še v nedeljo zatrjevala, da drugega možnega razpleta kot izvolitev svoje države na položaj predsedujočega AU ne vidi, si je sudanski zunanji minister Lam Akol danes nadel pogumen obraz ter dejal, da se Kartum z odločitvijo strinja. "Izbira je dobra. Sudan je prostovoljno pristal, da se umakne v korist Gane. Gana je odlična država," je dejal.

Tudi sudanski predsednik Omar al Bašir se je poskušal pred pričetkom glasovanja oddaljiti od njegovega izida. Če Sudan ne bo izvoljen, to ne bo noben problem, je dejal.

Bašir se strinja za mirovno misijo

Al Bašir se je ob robu vrha AU danes sestal tudi z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Moonom. Kot je povedal Ban, je bilo njuno srečanje produktivno. "Strinjala sva se, da pospešimo skupna prizadevanja AU in ZN za mirovno misijo," je dejal ter povedal, da je al Bašir poudaril tudi svojo "zavezanost" uresničevanju obstoječih dogovorov o tej misiji.

V Darfurju je trenutno le okoli 7000 pripadnikov misije AU, ki niso dovolj močni, da bi lahko učinkovito preprečevali tamkajšnje nasilje. AU je novembra 2006 sicer podprla ustanovitev mešanih sil, v katerih bi sodelovali tudi Združeni narodi, vendar namestitvi zahodnih sil v Darfurju ni naklonjena sudanska vlada. Decembra je bil nato sprejet dogovor, po katerem smejo ZN misiji AU v Darfurju nuditi tehnično in materialno pomoč.

Predsednik Gane John Kufuor pa se je kolegom zahvalil za zaupanje, ki so ga njemu in njegovi državi izkazali z izvolitvijo. " Vaša odločitev je znak zaupanja in priznanje prizadevanjem moje domovine za demokracijo, dobro vladanje ter boj proti revščini," je dejal.

Sudanu je bilo zaradi obtožb o vpletenosti njegove vlade v pobijanja, posilstva in plenjenje v Darfurju predsedovanje AU onemogočeno že ob prejšnji rotaciji, iz istih razlogov pa je bila kandidatura te države problematična tudi tokrat. Skupinam za zaščito človekovih pravic bi se namreč zdelo nezaslišano, da bi bil Sudan izvoljen na to mesto kljub položaju v Darfurju.

Generalni sekretar ZN, ki je z generalnim sekretarjem AU Alpho Oumarjem Konarejem že izrazil pričakovanje, da bi skupne sile namestili do konca februarja, je danes tudi poudaril, da kriza v Sudanu preprečuje razvoj celotne države, posvaril pa je tudi pred razširitvijo nemirov po vsej regiji. Predsednik sosednjega Čada Idriss Deby je medtem že izrazil mnenje, da Sudan nima možnosti za prevzem vodenja organizacije.

Ban je ob nagovoru pozval tudi k rešitvi krize v Somaliji, pri čemer je že v nedeljo poudaril nujnost sprave v državi, kjer so sile prehodne vlade s pomočjo etiopskih sil z oblasti izrinila Zvezo islamskih sodišč.

Doslej zbrali le polovico vojakov

AU je že odobrila namestitev okoli 8000 predstavnikov mirovnih sil v Somaliji, vendar so doslej le Uganda, Malavi in Nigerija izrazile pripravljenost, da prispevajo vojake. Konare je izrazil obžalovanje, da so doslej zbrali le 4000 pripadnikov vojaških sil. Kot je še dodal, si mora prehodna vlada v Somaliji, ki je v tej nemirni državi s pomočjo etiopskih sil z oblasti izrinila Zvezo islamskih sodišč, prizadevati za spravo v državi in trajno rešitev.