Gasilci le zajezili požar v bližini Aten

Izmučeni gasilci so  sporočili, da jim je po več dneh vendarle uspelo obvladati gozdne požare, ki so s severovzhoda grozili grški prestolnici Atene in številnim pomembnim arheološkim spomenikom.

Objavljeno
24. avgust 2009 23.06
Da. O./STA
Da. O./STA

Atene - Izmučeni gasilci so  sporočili, da jim je po več dneh vendarle uspelo obvladati gozdne požare, ki so s severovzhoda grozili grški prestolnici Atene in številnim pomembnim arheološkim spomenikom.

Po uničenju, ki so ga konec tedna povzročili požari - po poročanju ameriške tiskovne agencije AP so popolnoma opustošili kar 15.000 hektarov gozdov in grmičevja ter z domov pregnali na stotine ljudi -, se je doslej močan veter umiril, kar je gasilcem končno omogočilo prevzeti nadzor nad večino ognjenih zubljev.

Gasilcem, vojakom in prostovoljcem na tleh so pri tem pomagala tudi gasilska letala, vključno s tistimi, ki so jih Grčiji posodile Francija, Italija, Španija in Evropska unija.

Kot je danes popoldne sporočil tiskovni predstavnik gasilcev Janis Kapakis, kljub uspešnemu dnevu ostajajo v pripravljenosti, saj obstaja nevarnost, da se požari znova okrepijo. Zaenkrat je sicer situacija pod nadzorom povsod razen v okolici Porta Germena zahodno od Aten.