Gates bi povečal število vojakov v Afganistanu

Novi ameriški obrambni minister Robert Gates je naklonjen povečanju števila vojakov v Afganistanu. Za to naj bi ga celo zaprosili vojaški poveljniki v tej državi.

Objavljeno
17. januar 2007 13.31
Ameriški obrambni minister Robet Gates in afganistanski predsednik Hamid Karzaj
Kabul - Novi ameriški obrambni minister Robert Gates je danes v Afganistanu dejal, da je naklonjen povečanju števila ameriških vojakov v tej državi. Hkrati je povedal, da ne bo dopustil, da bi se razmere v tej državi poslabšale. "Ne obstajajo razlogi, da bi sedeli križem rok in talibom omogočili, da se znova okrepijo," je ob koncu dvodnevnega obiska dejal Gates.

Na vprašanje, ali so mu vojaški poveljniki, s katerimi se je sestal v Afganistanu, dejali, da potrebujejo dodatne sile, je Gates odgovoril "da". Toda koliko naj bi bilo dodatnih vojakov, ni razkril. Ameriški obrambni sekretar Robert Gates je sicer prejšnji teden napovedal, da bodo ZDA v prihodnjih petih letih v okviru vojne proti terorizmu povečale kopensko vojsko in marince za 92.000 vojakov.

Gates je v Afganistan prispel v ponedeljek zvečer. Z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem in vojaškimi poveljniki ameriških enot in enot zveze NATO v Afganistanu se je sestal v torek.