Gates: Kritiki opogumljajo sovražnike

Ameriški obrambni minister Robert Gates je izjavil, da resolucija proti namestitvi dodatnih ameriških sil v Iraku vzpodbuja sovražnike.

Objavljeno
27. januar 2007 15.40
Washington/Bagdad - Ameriški obrambni minister Robert Gates je izjavil, da resolucija proti namestitvi dodatnih ameriških sil v Iraku opogumlja sovražnika. Na petkovi novinarski konferenci v Washingtonu je s tem odgovoril na vprašanje glede resolucije, ki jo pripravljajo v senatu in jo bo nato potrjeval še predstavniški dom. Resolucija izraža nasprotovanje novi iraški strategiji ameriškega predsednika Georgea Busha in pravi, da napotitev dodatnih 21.500 vojakov v Irak ni v nacionalnem interesu ZDA.

Kongresni demokrati sicer vztrajajo pri opoziciji in vodja večine v predstavniškem domu Steny Hoyer je celo napovedal, da bodo opravili revizijo kongresne resolucije iz leta 2002, s katero je Bush dobil pooblastila za vojno proti Iraku. V petek je bila v Bagdadu predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je skupaj z delegacijo podala izjavo, da se mora vloga ameriških sil v Iraku začeti spreminjati iz bojne v naloge urjenja, protiterorizma, zagotavljanja lastne iraške zaščite in nadzora meja.

V bombnem napadu v Bagdadu 13 mrtvih

Na tržnici v pretežno šiitskem okrožju v vzhodnem delu Bagdada je danes drug za drugim razneslo avtomobila bombi, pri čemer je bilo ubitih najmanj 13 ljudi, med njimi dva policista. Več kot 40 oseb je bilo ranjenih.

Zaporedne eksplozije so pogosta taktika iraških nasilnežev; ob prvi eksploziji ljudje prihitijo na pomoč žrtvam, ob tem pa sami postanejo tarča drugega napada.

Na vzhodu Bagdada so poleg tega oboroženi neznanci, oblečeni v uniforme iraških varnostnih sil, vdrli v podjetje, ki se ukvarja z elektroniko, in ugrabili osem uslužbencev.

Ameriške sile so medtem po navedbah ameriške vojske v bližini Bakube ob podpori zračnih sil izvedle racijo na domnevno zatočišče nekega tujega borca. Pri tem je bilo ubitih 14 domnevnih teroristov, dva so zajeli, hišo pa porušili.

Drzen napad na ameriške vojake

Predstavniki ameriške vojske v Iraku so medtem opisali doslej najdrznejši napad sovražnika v štirih letih vojne, ki se je končal s petimi mrtvimi ameriškimi vojaki. O napadu na sedež koordinacijskega centra ameriških in iraških sil v Karbali, ki se je zgodil 20. januarja, je ameriška vojska sprva sporočila, da je v protinapadu umrlo pet ameriških vojakov. Vojska pa je v petek priznala, da so oboroženi neznanci štiri ameriške vojake ugrabili in jih ubili kasneje med umikom, peti pa je bil ubit med samim napadom.

Šlo je za dobro načrtovan napad. Skozi cestne zapore iraške policije se je namreč proti centru peljala skupina črnih terenskih vozil s po 9 do 12 moškimi, oblečenimi v ameriške uniforme z ameriškim orožjem, ki so govorili angleško. Iraška policija jih je spustila, ko pa so prispeli do centra, so začeli metati granate in streljati, ugrabili štiri ameriške vojake in se odpeljali. Iraška policija jim je dovolila, da so se odpeljali, ker je mislila, da gre za Američane. Šele kasneje so blizu mesta Mahavil našli prazne avtomobile in tri mrtve ameriške vojake, četrti, ustreljen v glavo, pa je umrl na poti v bolnišnico.