Gates nenapovedano v Iraku

Ameriški general George Casey je previden do Busheve strategije v Iraku, potem ko ga je v Bagdadu nenapovedano obiskal ameriški obrambni minister Robert Gates.

Objavljeno
19. januar 2007 17.27
Robert Gates je nepričakovano prispel v Irak
Basra/Bagdad - Ameriški obrambni minister Robert Gates je na nenapovedanem obisku v iraški Basri, kjer se bo srečal z glavnim poveljnikom ameriških sil v Iraku generalom Georgem Caseyjem. Na svojem drugem obisku v Iraku naj bi se sestal tudi z drugimi ameriškimi poveljniki.

Po novi strategiji ameriškega predsednika Georgea Busha naj bi v Irak napotili več kot 20 tisoč ameriških vojakov. Večina naj bi jih delovala v Bagdadu kot del varnostnih enot. Nova ameriška strategija poudarja predvsem povečanje števila ameriških vojaških enot v Bagdadu in nemirni provinci Anbar, ki je središče sunitskega upora in delovanja teroristične mreže Al Kaide.

Strategija temelji tudi na novih zavezah iraške vlade o odločnejšem ukrepanju proti nasilju in za doseganje političnega dogovora. V Bagdad naj bi ZDA napotile 17.500 dodatnih vojakov, 4000 marincev pa v provinco Anbar. V Bagdadu bodo hkrati namestili tudi do 12.000 dodatnih pripadnikov iraških sil.

Casey previden do nove Busheve strategije

General George Casey, je bil danes pri ocenjevanju nove strategije za Irak zelo previden. Kot je dejal po pogovoru z ameriškim obrambnim ministrom Robertom Gatesom, njenih rezultatov ne pričakuje pred junijem.
"Zaenkrat vse dobro poteka. Toda pred nami je še dolga pot, ki jo moramo prehoditi," je dejal Casey v pogovoru z novinarji v ameriški zračni bazi Talil v bližini Nasirije na jugu Iraka.

Casey sicer v prihodnjih tednih zapušča visoki položaj v Iraku, zamenjal pa naj bi ga general David Petraeus. Slednji je bil doslej pristojen za urjenje iraških sil.

Gates je sicer v Irak prispel potem, ko so na nov ameriški načrt za Irak letele številne kritike tako Bushevih političnih nasprotnikov, kot tudi političnih zaveznikov.

Do Gatesovega obiska je prišlo tudi potem, ko je iraški premier Nuri al Maliki ZDA v četrtkovi izdaji britanskega časnika The Times očital ZDA, da niso ustrezno opremile iraške vojske in da so ji dostavile premalo orožja, kar je v spopadih z iraškimi uporniki vodilo v nepotrebno visoko število žrtev.

Prijeli sodelavca Moktade al Sadra

Ameriške in iraške sile so medtem v Bagdadu prijele tiskovnega predstavnika šiitskega voditelja, šejka Abdula Hadija al Daradžija , ki je bil eden najpomembnejših sodelavcev voditelja šiitskega gibanja Moktade al Sadra. To je sporočil al Sadrov predstavnik. Ameriške sile so medtem sporočile, da so posebne iraške sile v Baladijatu prijele tudi voditelja ilegalne oborožene skupine, vendar pa podrobnosti o njegovi identiteti niso razkrili.

Nove usmrtitve nekdanjih sodelavcev usmrčenega Sadama Huseina?

Iraški tožilec Džafar al Musavi je medtem sporočil, da bodo letos sodili več kot sto privržencem režima usmrčenega strmoglavljenega predsednika Sadama Huseina, ki naj bi sodelovali v poboju več deset tisočih šiitov med njihovo vstajo po Zalivski vojni leta 1991.

Med 102 obtoženima zaradi poboja šiitov med njihovo vstajo leta 1991 je tudi nekdanji premier Mohamed Hamza al Zubaidi, ki je umrl zaradi srčnega napada.

Obtožnici proti njima bodo na prvem zaslišanju umaknili, med drugim sodili tudi Huseinovima polbratoma Ibrahimu in Sabaviju Vatbanu, nekdanjemu Huseinovemu tajniku Abedu Hmudu in nekdanjemu namestniku premiera Tariku Azizu, ki je pred dnevi Italijo in Vatikan že zaprosil za zatočišče. Po besedah al Musavija tokrat ne bodo sodili le visokim predstavnikom režima, ampak tudi policijskim in vojaškim predstavnikom.