Gates: Ni načrta za napad na Iran

Ameriški obrambni minister Robert Gates je zavrnil namigovanja, da se ZDA pripravljajo na vojno proti Iranu. Vse, kar hočejo, je po njegovih besedah to, da se zoperstavijo iranskim mrežam v Iraku.

Objavljeno
03. februar 2007 10.28
Ameriški obrambni minister Robert Gates in general Pete Pace na novinarski konferenci
Washington - Ameriški obrambni minister Robert Gates je v petek na novinarski konferenci zavrnil namigovanja, da se ZDA pripravljajo na vojno proti Iranu. Vse, kar hočejo, je po njegovih besedah to, da se zoperstavijo iranskim mrežam v Iraku, ki v državo prinašajo eksplozivna sredstva, dovolj močna, da uničijo ameriške tanke. Gates je zatrdil, da ni nobenega načrta za napad na Iran.

Januarska odločitev, da se v Perzijski zaliv pošlje dodatna pomorska flota z letalonosilko, naj bi bila namenjena temu, da se morebitnim sovražnikom v regiji jasno pokaže, da imajo ZDA tam vitalne nacionalne interese. Gates je tudi dejal, da še nima jasnih dokazov, da bi bil za spektakularnim napadom na ameriške sile v Karbali, med katerim je umrlo pet ameriških vojakov, Iran.

Gates in načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske general Peter Pace sta si med novinarsko konferenco predvsem privoščila kritike na račun Iračanov, ki še ne zagotavljajo dovolj enot v Bagdadu, kar spada v okvir nove strategije, po kateri bo tja šlo dodatnih 17.500 ameriških vojakov. Pace je dejal, da so Iračani v Bagdad doslej poslali 60 odstotkov potrebnih enot. ZDA sicer nameravajo poslati vseh 17.500 vojakov do maja. 4000 marincev pa bo šlo v provinco Anbar.

Glavni namen novinarske konference pa je bil po Gatesovih besedah, da oznani nekatere generalske premestitve. Znano je, da bo centralno poveljstvo, ki zajema Bližnji vzhod prevzel admiral William Fallon. Njega bo na položaju poveljnika tihomorskega območja zamenjal admiral Timothy Keating, ki je sedaj na položaju vodje severnega poveljstva. Tja pa bo šel namesto njega general Victor Renuart, ki je trenutno Gatesov višji vojaški pomočnik.