Gates obiskal Nato

Novi ameriški obrambni minister Robert Gates je prvič po prevzemu položaj obiskal sedež zveze Nato v Bruslju. Ob tem je posvaril Iran pred vmešavanjem v iraški konflikt.

Objavljeno
15. januar 2007 15.33
Robert Gates je prvič po prevzemu položaja decembra lani obiskal sedež zveze Nato
Bruselj - Novi ameriški obrambni minister Robert Gates je danes prvič po prevzemu položaja decembra lani obiskal sedež zveze Nato v Bruslju. Ob tem je posvaril Iran pred vmešavanjem v iraški konflikt in Teheran pozval, naj v Iraku raje odigra "konstruktivno vlogo". Obenem je zavrnil ugibanja, da Washington z nameščanjem protiraketnega ščita patriot v Zalivskih državah in pošiljanjem že druge letalonosilke v regijo izraža svojo pripravljenost na spopad z Iranom.

ZDA z okrepljeno vojaško aktivnostjo v Zalivu - to je v okviru nove strategije za Irak nedavno napovedal ameriški predsednik George Bush - odgovarjajo na "zelo negativno" vedenje Irana, je zatrdil Gates. Obenem je dejal, da želi Washington na ta način "jasno pokazati, kako velik pomen ima ta regija za ZDA, in podkrepiti svojo odločenost, da bodo svojo trajno prisotnost v njej ohranile še zelo dolgo časa".

"Iranci so trdno prepričani, da smo popolnoma zavezani v Iraku, da je pobuda na njihovi strani in da lahko na nas vršijo različne pritiske. Trenutno ne delajo ničesar, da bi bili v Iraku konstruktivni. Poleg tega so podpirali (libanonsko skrajno gibanje) Hezbolah pri podpihovanju novega konflikta v Libanonu," je še poudaril Gates. Kot je pojasnil, so bile razmere leta 2004 drugačna, saj je takrat še bilo videti, da poskuša Teheran v Iraku pomagati. Gates je namreč leta 2004 javno pozval k diplomatskemu sodelovanju s Teheranom.

Toda če bi bili Iranci ponovno pripravljeni odigrati konstruktivno vlogo, so možnosti za sodelovanje, tudi z ZDA, še vedno odprte, je po srečanju z visokimi predstavniki na sedežu Nata zatrdil Gates, naslednik prejšnjega obrambnega ministra Donalda Rumsfelda. "Toda pobuda za to mora priti od Irancev," je dodal.