Gates prvič na Nato

Robert Gates bo prvič po prevzemu položaja obiskal sedež zveze Nato v Bruslju. Osrednji temi pogovorov bosta operaciji zavezništva v Afganistanu in na Kosovu.

Objavljeno
15. januar 2007 08.33
Robert Gates
Bruselj - Novi ameriški obrambni minister Robert Gates bo danes prvič po prevzemu položaja decembra lani obiskal sedež zveze Nato v Bruslju, kjer se bo dopoldne sestal z generalnim sekretarjem zavezništva Jaapom de Hoopom Schefferjem.

Osrednji temi pogovorov bosta po napovedih zveze Nato trenutno najpomembnejši operaciji zavezništva v Afganistanu in na Kosovu. Pričakovati pa je, da bo na dnevnem redu tudi nova ameriška strategija za Irak, ki jo je ameriški predsednik predstavil minuli četrtek.

Razmere na Kosovu so pomembne predvsem v luči volitev v Srbiji, ki bodo 21. januarja in po katerih naj bi posebni odposlanec ZN za pogajanja o Kosovu Martti Ahtisaari pripravil predlog za rešitev prihodnjega statusa Kosova.

Pogovori naj bi bili sicer osredotočeni še na misijo zavezništva v Afganistanu, od katere naj bi bila po ocenah političnih analitikov odvisna celo prihodnost zavezništva.

Gates in de Hoop Scheffer bosta predvidoma govorila tudi o srečanju obrambnih ministrov 26 članic zveze NATO, ki bo 8. in 9. februarja v španski Sevilli.