Geji in lezbijke izobražujejo kolege policiste

Avstrijski lobi za pravice spolnih manjšin med policisti »Gay Cops Austria« deluje od leta 2007.

Objavljeno
03. september 2013 19.14
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Dunaj − Dunajsko društvo policistov gejev, lezbijk in transseksualcev bodočim policistom predava o spolnih manjšinah, predsodkih in preprečevanju mobinga. Kadete zanima, ali naj se v službi izrečejo za homoseksualce ali ne.

V društvo Gay Cops Austria je trenutno včlanjenih 59 policistov z imeni in priimki, še več jih je pridruženih s psevdonimi, poroča avstrijska državna televizija ORF. Član vodstva kluba Peter Oberortner in drugi člani Gay Cops Austria od junija na dunajski policijski šoli bodočim policistom in policistkam v sklopu izobraževanja iz etike predavajo na temo »homoseksualnost, transseksualnost – ravnanje s temi manjšinami« in odgovarjajo na vprašanja kadetov.

»Policist se mora znati pravilno odzvati, ko mu vrata odpreta dve ženski ali dva moška. Nasilje v družinah obstaja tudi pri istospolnih parih,« je za ORF povedal Oberortner, ki želi na takšne in podobne primere pripraviti bodoče policiste. »Naša izobraževanja so zelo dobro sprejeta, pozitivno nas oceni približno od 20 od 25 kadetov,« je še povedal. Kadeti lahko vprašanja postavijo tudi anonimno, če jih na primer zanima, ali naj se v službi izrečejo za homoseksualce ali ne, kako naj se spopadejo z mobingom na delovnem mestu in podobno.

Da so tudi med policisti homoseksualci in transseksualci, je dejstvo, pravi Oberortner, ki ocenjuje, da jih je med dunajskimi policisti približno 200. Društvo Gay Cops Austria so ustanovili leta 2007 in od takrat deluje kot lobi za pravice homoseksualcev in transseksualcev med policisti in za izboljšanje sicer negativnega odnosa okolja do njih.

»Želimo graditi pozitivno samopodobo navznoter in navzven in se konstruktivno spopasti s predsodki,« so zapisali na spletni strani Gay Cops Austria. »Geja ali lezbijke med kolegi ne bi smeli imeti za posebnost. Mi svoje delo opravljamo enako dobro kot vsak drug policist ali policistka,« piše na njihovi spletni strani.

Oberortner je svojo homoseksualnost kolegom razkril že pred 19 leti in zaradi tega ni imel nikakršnih težav, je povedal v pogovoru za avstrijsko televizijo. Vendar kljub temu svojim kolegom svetuje, naj se »razkrijejo« le, če se s kolegi dobro razumejo, v nekaterih okoljih pa to po njegovem ni priporočljivo.