Gel za zaščito pred virusom HIV neučinkovit

Klinične raziskave gela, ki naj bi ženske varoval pred okužbo z virusom HIV in ki so od julija 2005 potekale v Južni Afriki, Beninu, Indiji in Ugandi, so prekinili.

Objavljeno
02. februar 2007 13.50
Z virusom HIV okuženi Tanzanijci
Ženeva - Klinične raziskave gela, ki naj bi ženske varoval pred okužbo z virusom HIV in ki so od julija 2005 potekale v Južni Afriki, Beninu, Indiji in Ugandi, so prekinili. Znanstveniki so v tretji fazi testiranja, torej tik pred homologacijo zdravila, ugotovili, da je bilo po njegovi uporabi z virusom HIV okuženih več žensk kot po uporabi placeba, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in dodala, "da zaenkrat za neuspeh nimajo drugega pojasnila".

Glavna sestavina "obetavnega" gela, ki so ga pripravljali v kanadskem laboratoriju Polydex Pharmaceuticals, so več let preizkušali na živalih in na prostovoljcih, tako ženskah kot moških v ZDA in v Evropi. Vse je kazalo, da je zdravilo zanesljivo, "zato je neuspeh veliko presenečenje", priznava Farley.

Znanstveniki so si veliko obetali od tega zdravila, upali so, da bo imelo velik vpliv v boju zoper aids, predvsem v afriških deželah, kjer ženske pogosteje obolevajo za to smrtonosno boleznijo.