General John R. Allen, bodoči Natov poveljnik za Evropo

General John R. Allen izpod Hindukuša ne odhaja iz »krivdnih razlogov«.

Objavljeno
11. oktober 2012 20.35
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Oseminpetdesetletni general John R. Allen je na mestu poveljnika mednarodnih sil ISAF v Afganistanu »zdržal« petnajst mesecev - komaj kaj dlje od bolj prepoznavnih in medijsko izpostavljenih predhodnikov, generalov Davida­ H. Petraeusa in Stanleyja A. McChrystala.­ Toda general Allen, asketski mož in legenda marinskega korpusa, ki spi le štiri ure na dan, skrajno občutljivega poveljniškega mesta v Kabulu ne zapušča zaradi »terenskih neuspehov« ali preveč neposredne komunikacije z novinarji, kot se je z v Afganistanu poveljujočimi ameriškimi generali dogajalo v nedavni ­preteklosti.

General John R. Allen izpod Hindukuša ne odhaja iz »krivdnih razlogov«. Nasprotno. Odhaja zaradi svojih operativnih sposobnosti in novega velikega izziva, ki je vsem nam veliko bližji od Afganistana. Ameriški obrambni minister Leon E. Panetta je svojega zvestega generala nagradil in preusmeril na novo bojišče - v Evropo. Če bo ameriški senat potrdil njegovo premestitev, bo Allen v začetku naslednjega leta prevzel poveljevanje Natovim enotam v Evropi. Ta funkcija do zdaj ni bila izpostavljena in je med »akcijsko usmerejenimi« generali veljala za dolgočasno, skoraj uradniško. Toda dober teden po tem, ko je druga največja vojska znotraj Natovega zavezništva praktično napovedala vojno režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, in v času, ko se napetosti med Ankaro in Damaskom nepovratno zaostrujejo, vloga Natovega poveljnika za Evropo kar naenkrat dobiva povsem nove dimenzije, zavezniški umik iz Afganistana pa je že postal »drugorazredna varnostna tema«.

»Nove dimenzije« so Allenu, prekaljenemu iraškemu veteranu, zelo domače. Marinski general, ki je izkušnje nabiral tudi v Bosni in Hercegovini, je med iraško vojno v zloglasni provinci Anbar poveljeval najbolj izpostavljenim enotam mornariške pehote. V letih 2006-2008 je bil ob generalu Petraeusu­ eden ključnih mož ameriške okupacije. Med vojno, ki je bila za ameriške oborožene sile vse prej kot uspešna, je napredoval hitreje, kot katerikoli drugi častnik v ameriški vojaški ali marinski uniformi v zadnjem desetletju. Allen bo na poveljniškem mestu za Evropo zamenjal admirala Jamesa G. Stavridisa, ki ga širši evropski javnosti ni uspelo bolje spoznati. Zdaj bo drugače.

Generala Johna R. Allena, ki mu mnogi pripisujejo sposobnosti, potrebne za prihodnjega generalnega sekretarja zveze Nato, bo na mestu poveljnika mednarodnih sil v Afganistanu - že petega v dobrih petih letih - nasledil general Joseph Dunford, še ena marinska legenda. Dejstvo, da bo terensko vodenje afganistanske vojne oziroma ameriškega umika iz nje do konca leta 2014 prevzel še en marinec, je v vrstah ameriške kopenske vojske sprožilo val nezadovoljstva, toda vojska bo zelo kmalu »pomirjena« s poveljniškim mestom na drugi ključni operativni funkciji - na afriškem poveljstvu v Džibutiju, ki ga bo prevzel general David M. Rodriguez.