General Pace pojasnjuje, a se ne opravičuje

Na načelnika štaba združenih poveljstev ameriške vojske, generala Petra Pacea, so se po izjavah za časopis Chicago Tribune o nemoralnosti homoseksualnosti usule kritike.

Objavljeno
14. marec 2007 12.09
Washington - Načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske, general Peter Pace, je v torek pisno pojasnil svoje ponedeljkove izjave za časopis Chicago Tribune, v katerem je homoseksualnost označil za nemoralno. Na generala se je v torek vsulo nekaj kritik z različnih strani, kritiziral pa je celo obrambni minister Robert Gates. Pace se za svoje mnenje ni opravičil.

Homoseksualnost izenačil s prešuštvom

Pace je v ponedeljkovem pogovoru za časopis Chicago Tribune podprl uradno politiko "Ne sprašuj, ne govori", ki homoseksualcem dovoljuje služenje v ameriških oboroženih silah, če to uspešno prikrijejo. Obenem pa je dejal, da je homoseksualnost nemoralna in jo izenačil s prešuštvom. Kot je v torek, bi se moral omejiti na izraz podpore uradni politiki in svoje mnenje o homoseksualnosti zadržati zase.

Kritični odziv obrambnega ministra Gatesa

Obrambni minister Gates je pred tem v pogovoru za interno televizijo Pentagona dejal, da pri tej politiki ni prostora za osebno mnenje. Dejal je, da imajo zakon, ki pravi, da se o tem ne sprašuje in ne govori in to je politika ministrstva, ki jo bo izvrševal. Generala je kritiziral tudi vodilni republikanec v senatnem odboru za obrambo John Warner iz Virginije, ki se ne strinja z generalovim mnenjem o tem, da je homoseksualnost nemoralna.

Po mnenju predsednice predstavniškega doma, demokratke Nancy Pelosi iz Kalifornije, vojska potrebuje več nadarjenih ljudi, strokovnjakov za jezike in domoljubne Američane, ne pa moralnih sodb načelnika štaba združenih poveljstev. Zakon o tej politiki je leta 1994 podpisal predsednik Bill Clinton, ki je kmalu po izvolitvi ugotovil, da njegova predvolilna obljuba o tem, da bo dovolil odkrito služenje homoseksualcev v vojski, ne bo prebila vojaškega in političnega zidu.

V ameriški vojski služi 65.000 homoseksualnih moških in žensk

Pred letom 1994 homoseksualci niso smeli služiti v vojski. Zakon jim je pomagal le toliko, da jih nihče ni smel spraševati o spolni usmerjenosti, še naprej pa so jo morali prikrivati. Od leta 1994 se je moralo zaradi "razkritja" od vojske posloviti več kot 10.000 posameznikov, med njimi 50 strokovnjakov za arabsko kulturo, ki jih vojska danes močno potrebuje.

Vrh vojske utemeljuje prepoved odkritega služenja homoseksualcev v vojski z domnevnim ogrožanjem bojne morale in enotnosti, vendar je ameriška vojska iste argumente uporabljala v preteklosti proti temnopoltim Američanom in proti ženskam. Demokratski kongresnik iz Massachusettsa Martin Meehan je že vložil predlog zakona za odpravo starega zakona in prenehanje diskriminacije, vendar si demokratsko vodstvo z njim ne upa na glasovanje.

Kar 80 odstotkov vojakov naj bi sicer menilo, da jih ne bi motilo biti v isti enoti s homoseksualci. Mreža za pravno obrambo vojakov, ki je ostro obsodila generala Pacea zaradi omenjene izjave, pa pravi, da v ameriški vojski trenutno služi 65.000 homoseksualnih moških in žensk.