General Pace se še ni odločil o umiku vojske iz Iraka

Načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske, general marincev Peter Pace, je zavrnil, da namerava predsedniku Bushu priporočiti, da v prihodnjem letu zmanjša število ameriških vojakov v Iraku za polovico.

Objavljeno
25. avgust 2007 10.43
Washington - Načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske, general marincev Peter Pace, je v petek zavrnil pisanje časopisa Los Angeles Times, da namerava predsedniku Georgeu Bushu priporočiti, da v prihodnjem letu zmanjša število ameriških vojakov v Iraku skoraj za polovico. General Pace je v izjavi zapisal, da gre za navadne špekulacije in da se še ni odločil, kaj bo priporočil.

Los Angeles Times
je v petek navedel neimenovane vire v administraciji in vojski, da bo Pace, ki se mu mandat na čelu ameriške vojske izteka septembra, Bushu ustno in ne pisno priporočil, da v naslednjem letu zmanjša število vojakov v Iraku.

Pace naj bi bil skupaj z drugimi člani štaba združenih poveljstev mnenja, da Irak ogroža zmogljivosti ameriške vojske za odgovor na kakšne morebitne nove krize, kot je na primer Iran. Ohranjanje bistveno več kot 100.000 vojakov v Iraku naj bi ogrozilo sposobnost vojske za ubadanje z novimi krizami. ZDA imajo trenutno v Iraku več, kot 160.000 vojakov, potem ko se je končalo nameščanje dodatnih 30.000, ki ga je Bush ukazal v začetku leta.

Štab združenih poveljstev pripravlja svoje lastno poročilo o položaju v Iraku za Busha. To poročilo bo podano šele potem, ko bosta poveljnik enot na terenu general David Petraeus in ameriški veleposlanik v Iraku Ryan Crocker sredi septembra podala svoje poročilo, od katerega naj bi bila odvisna nadaljnja politika do Iraka.

Vendar pa analitiki ne dvomijo, da se tudi po septembrskem poročilu ne bo nič spremenilo, če demokrati ne bodo sposobni prepričati dovolj republikanskih kolegov v kongresu, da podprejo zakonske predloge s katerimi bi Busha prisilili v spremembo politike.

Bush: Nove ofenzivne operacije so šele v začetnih fazah


Ameriški predsednik George Bush je v rednem tedenskem radijskem nagovoru posredno zavrnil možnost zmanjšanja ameriških enot v Iraku, k čemur ga je v četrtek pozval ugledni republikanski senator iz Virginije John Warner. "Še vedno smo v začetnih fazah naših novih operacij," je dejal Bush, "vendar je uspeh v zadnjih nekaj mesecih pokazal, da se položaj na terenu lahko spremeni - in da se spreminja".

Bush je v govoru izrazil zadovoljstvo s potekom ofenzivnih operacij, ki jih je skupaj z okrepitvijo ameriške prisotnosti v Iraku za 30.000 vojakov Bela hiša najavila januarja letos. Kot je poudaril, so ameriške sile od tedaj vsak mesec ubile ali pa ujele v povprečju več kot 1500 pripadnikov teroristične skupine Al Kaida in drugih upornikov.

Med uspehe je prištel tudi dejstvo, da se vedno več mladih Iračanov vključuje v vrste iraške vrste, da tamkajšnja policija uspešno nadzira ulice in da so se v iraških mestih začele oblikovati posebne skupine, ki nadzorujejo stanje v svojih soseskah. Iračani naj bi tudi vedno pogosteje sporočali podatke o upornikih in drugih "ekstremistih", kar je po Bushevih navedbah pripeljalo do "opaznega zmanjšanja" števila sektaških umorov.