143. obletnica rojstva Gandhija

Ne le v Indiji, po vsem svetu se na današnji dan spominjajo državnika in mirovnika Mohandasa Gandhija.

Objavljeno
02. oktober 2012 10.57
Posodobljeno
02. oktober 2012 12.00
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si

New Delhi - Kot danes piše časnik India Times se vsako leto 2. oktobra spominjajo »očeta naroda«. Praznik se imenuje  Mahatma Gandhi Jayanti, v počastitev rojstva državnika in mirovnika Mohandasa Karamchanda Gandhija, ki je zaslužen in znan predvsem po svojem civilnem gibanju satyagraha, ki se je zavzemal za socialno pravičnost.

Gandhi ni le izjemna osebnost za Indijo, kjer opozarjal je na tamkašnje najbolj očitne kršitve človekovih pravic: kaste in odnos do vdov. Kastni sistem je namreč za nižje kaste prebivalcev in prebivalk Indije - »nedotakljivi« - izjemno krut. Točno jim določa s čem se smejo preživljati in kje se morajo gibati. Ta nečloveška pravila jim onemogočajo dostojno življenje in polovico prebivalstva obsojajo na skrajno bedo.

Enako (je) velja(jo) za odnos do odovelih žensk v Indiji, ki so bile obsojene na socialno izključenost in s tem nemalokrat na smrt. Gandhi se je javno zavzemal za dostojen odnos do odovelih žensk in njihovo pravico do integracije v družbi. O krutem življenju vdov je posnet tudi film Jezero (Water, 2005) indijske režiserke Deepe Mehte, ki je ob snemanju filma imela veliko težav z indijsko konzervatvno desnico. Film je morala posneti izven Indije in s spremenjenim naslovom.

2. oktober obeležujejo tudi Združeni narodi kot mednarodni dan nenasilja, ki sledi vedskemu zapisu Ahimsa paramo dharma - nenasilje je navišja dolžnost. Vodilo nenasilja velja ne le za medčloveške odnose, ampak tudi za odnos do živali (vegetarijanstvo) in okolja.

V Indiji je današnji dan posvečen predvsem Gandhiju kot državniku, ki se je zavzemal za neodvisnost Indije izpod britanskega kolonializma - leta 1942 je britanske oblastnike namreč pozval naj zapustijo Indijo.

Ko je bil umorjen Gandhi (1948) sta bili njegovi zadnji besedi: Hey Ram (slavljen bog), ki sta del njegove najljubše molitve Raghupati Raghava Raja Ram. To molitev bodo danes v njegovo počastitev peli njegovi privrženci v New Delhiju.