Giffordsova prvič javno o okrevanju

Ameriška kongresnica je med drugim povedala, da se počuti »precej dobro«, da pa je bilo njeno okrevanje »težavno«.

Objavljeno
14. november 2011 16.57
Posodobljeno
14. november 2011 17.07
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Ameriška kongresnica Gabrielle Giffords, ki jo je januarja na shodu v Tucsonu iz neposredne bližine ustrelil dvaindvajsetletni Jared Loughner, je v intervjuju za ameriško televizijsko mrežo ABC prvič javno spregovorila o svojem okrevanju.

V pogovoru s televizijsko voditeljico Diane Sawyer je med drugim povedala, da se počuti »precej dobro«, da pa je bilo njeno okrevanje »težavno«, saj se je morala znova naučiti preprostih dejanj kot so kimanje in smehljanje. Pogovor, ki so ga posneli oktobra, bodo po poročanju britanske BBC v celoti predvajali še nocoj.

Čudežno okrevanje

Nekdaj malo znana demokratka iz ameriške zvezne države Arizona se je v središču pozornosti svetovne javnosti znašla potem, ko jo je osmega januarja na shodu v Tucsonu iz neposredne bližine ustrelil Loughner, ki je takrat ubil še šest ljudi, 12 pa ranil. Tragedija je državo ovila v črnino, sprožila pa je tudi ostre debate o »strupeni politični retoriki«.

Ena izmed svetlih točk tragedije je bil kongresničin boj za preživetje. Zaradi strela, ki ji je prestrelil čelo in izstopil na temenu, so jo najprej zmotno razglasili z mrtvo, a se je pokazalo, da se 41-letna kongresnica krčevito oklepa življenja. V bolnišnici je morala najprej prestati resno operacijo − da so zmanjšali pritisk v možgani, so ji odstranili del lobanje, nato pa je sledilo še večmesečno okrevanje.

Njen napredek, ki ga nekateri uvrščajo med prvih pet odstotkov ljudi z njenimi poškodbami, je presenetil nevrokirurge in znanstvenike po vsej državi. Po petih mesecih so jo iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo, na dom njenega moža, astronavta Marka Kellyja; avgusta pa se je pojavila na glasovanju predstavniškega doma ameriškega zveznega kongresa o dvigu meje javnega dolga, kjer so jo navdušeno sprejeli.