Gladovna stavka: trije palestinski zaporniki na robu smrti

Trojica Palestincev v izraelskih zaporih stavka zaradi ponovnega podaljšanja administrativnega pripora.

Objavljeno
18. september 2012 16.31
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ramala - Predstavnica organizacije Palestinian Prisoners Club Amani Sarana je povedala, da so danes enega od palestinskih zapornikov odpeljali v bolnišnico. Samer Bark je z gladovno stavko prvič začel 15. aprila letos, ko se je za ta način protesta odločilo približno 2000 Palestincev v izraelskih zaporih. Ko so po mesecu dni dosegli dogovor z oblastmi, je večina prenehala z gladovno stavko, trojica zapornikov pa je zaradi nadaljnjega kršenja njihovih pravic znova začela odklanjati hrano.

Bark in njegova sojetnika Hasan Safadi in Ajman Saravneh, ki sta po trditvah mednarodnega Rdečega križa (ICRC) prav tako v smrtni nevarnosti, zahtevajo popolno odpravo administrativnega pripora. Gre za ukrep, ki izhaja še iz časov britanske nadvlade in omogoča neomejeno zadrževanje osumljencev za zapahi. Kljub drugačnim obljubam so jim izraelske oblasti namreč pripor podaljšale, a obtožnice proti njim niso vložile.

»Ti ljudje bodo umrli, če oblasti ne bodo našle hitre rešitve,« je za Al Džaziro povedal predstavnik ICRC v Izraelu Juan Pedro Schaerer.