Glavaš z gladovanjem proti preiskavi

Preiskovalni sodnik v Osijeku je začasno ustavil preiskavo proti hrvaškemu poslancu Branimiru Glavašu v primeru poboja civilistov ob reki Dravi v Osijeku leta 1991 in 1992.

Objavljeno
21. december 2006 12.33
Branimir Glavaš
Zagreb - Preiskovalni sodnik v Osijeku je danes začasno ustavil preiskavo proti hrvaškemu poslancu Branimiru Glavašu v primeru poboja civilistov ob reki Dravi v Osijeku leta 1991 in 1992. Ustavitev preiskave v Osijeku so zahtevali Glavaševi odvetniki, potem ko je preiskavo proti Glavašu, nekdanjem vojaškemu poveljniku v Osijeku, v ločenem procesu ustavil tudi zagrebški preiskovalni sodnik.

Preiskovalni sodnik se je kazensko preiskavo odločil ustaviti na podlagi mnenja zdravstvenih strokovnjakov, ki so ocenili, da je Glavaš nezmožen razprav na sodišču, potem ko je v priporu gladovno stavkal 37 dni. Glavaš se trenutno zdravi v osiješkem kliničnem centru.

Hrvaški mediji poročajo, da se je Glavašu medtem stanje poslabšalo in da je prejšnji torek prenehal jemati zdravila in hrano v bolnišnici. Hrvaški minister za zdravstvo, Neven Ljubičič, je sicer dejal, da Glavaša ni treba vprašati, ali si želi zdravljenja, ampak mu je treba pomagati v skladu z zdravniškim kodeksom in s hrvaškimi zakoni.

Preiskavo proti Glavašu bodo nadaljevali takoj, ko bo spet lahko osebno spremljal proces v Zagrebu, ki se osredotoča na njegovo vlogo v pobojih in trpinčenju civilistov v garažah nekdanjega mestnega sekretariata za narodno obrambo v Osijeku leta 1991.

Glavaš, nekdanji član vladajoče stranke HDZ, je prvi poslanec hrvaškega sabora, ki je ostal brez imunitete zaradi suma, da je sodeloval v vojnih zločinih.