Globalna vojna proti drogam zatajila

Ponudba nezakonitih drog je kljub kazenskemu pregonu vse večja, cene pa so vse nižje.

Objavljeno
01. oktober 2013 13.23
FILES-COLOMBIA-DRUGS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London- Mednarodni center za znanost in politike na področju drog (ICSDP) svari, da je globalna vojna proti prepovednim drogam očitno zatajila, saj se ponudba in čistost iz leta v leto kljub zagroženim kaznim višata. Predlagajo, da se zlorabo prepovednih substanc začne obravnavati kot problematika javnega zdravstva in ne več kazenskega prava.

ICSDP je v britanski reviji British Medical Journal Open objavil raziskavo, ki temelji na zbranih podatkih sedmih vladnih organizacij za boj proti drogam. Na podlagi analize podatkov za zadnjih 20 let so ugotovili, da čistost marihuane, kokaina in opiatov v zadnjih letih narašča, medtem ko cene vztrajno padajo. Droge so tako cenovno dostopne širšemu krogu ljudi.

Podatki kažejo, da se je v povprečju cena kokaina in opiatov v Evropi med letoma 1990 in 2010 zmanjšala za 74 oziroma 51 odstotkov. V ZDA je cena od leta 1990 padla za kar 80 odstotkov, medtem ko se je čistost prepovedanih substanc povečala tudi za 60 odstotkov.

Poročilo so zaključili z ugotovitvijo, da očitno mednarodni ukrepi, namenjeni zajezitvi trgovine s prepovedanimi drogami, več kot očitno ne delujejo. Soavtor poročila dr. Evan Wood je povedal, da je morda napočil čas, ko bo treba pozornost preusmeriti na same uporabnike in ne zgolj na preprodajalce in proizvajalce drog.

»Morali bi začeti premišljevati o politiki, ki bi v ospredje postavljala varnost in zdravje skupnosti in začela zlorabo prepovednih substanc obravnavati kot problematiko javnega zdravja in ne več kazenskega prava,« je povedal. Raziskava je po njegovih besedah namreč jasno pokazala, da je treba več pozornosti in finančnih sredstev nameniti programom za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od drog.