Gmotna škoda, a brez žrtev

Severovzhod Albanije je sinoči stresel potres z močjo 5,4 po Richterjevi lestvici. V potresu je bilo popolnoma uničenih 30 hiš, dve šoli in dve bolnišnici. Več stavb je bilo poleg tega poškodovanih, žrtev naj ne bi bilo.

Objavljeno
07. september 2009 11.06
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Tirana - Severovzhod Albanije je sinoči stresel potres z močjo 5,4 po Richterjevi lestvici. Kot je sporočil namestnik albanskega notranjega ministra Ferdinant Poni, je bilo v potresu popolnoma uničenih 30 hiš, dve šoli in dve bolnišnici. Več stavb je bilo poleg tega poškodovanih, žrtev naj ne bi bilo.

Epicenter potresa je bil v bližini vasi Gjorice in Shupenze tik ob meji z Makedonijo. Potres so čutili tudi v srednji in severni Albaniji ter celo v makedonski prestolnici Skopje.

Po navedbah lokalnih oblasti je bilo v potresu poškodovanih kakih 200 hiš v starem delu mesta Debar. Prebivalci Debarja so sicer noč iz strahu pred popotresnimi sunki - zvrstilo se jih je okoli sto, a vsi šibkejši - preživeli na prostem.

Več tamkajšnjih občin je poleg tega ostalo brez elektrike, njihovi prebivalci pa se iz strahu pred novimi potresnimi sunki pripravljajo na novo noč na prostem.

Prizadeto območje naj bi danes obiskal albanski premier Sali Berisha, ki je lokalnim oblastem in prebivalcem zagotovil hitro pomoč in obnovo.