Goldstonovo poročilo »izkrivlja realnost«?

Predstavniški dom ameriškega kongresa je zavrnil Goldstonovo poročilo o izraelski ofenzivi na območju Gaze. Kot je dejal vodja demokratov predstavniškega doma Steny Hoyer, poročilo izkrivlja podobo realnosti.

Objavljeno
04. november 2009 15.33
Mo.Z.
Mo.Z.
New York - Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek zavrnil Goldstonovo poročilo o izraelski ofenzivi na območju Gaze. Poročilo je dobilo oznako "pristransko".

Predstavniški dom je glasoval s 344 proti 36 v korist nezavezujoči resoluciji, ki poziva ameriškega predsednika Baracka Obamo, naj ta ohrani svoje nestrinjanje z dokumentom o izraelski ofenzivi, ki ga je spisal južnoafriški sodnik Richard Goldstone.

Danes naj bi sicer o svojem poročilu razpravljala tudi Generalna skupščina Združenih narodov.

Poročilo obtožuje Izrael in palestinsko gibanje Hamas, ki od leta 2007 nadzoruje Gazo, vojnih zločinov med 22 dnevnim konfliktom v mesecih decembru in januarju. Največ kritik poročilo namenja prav ravnanju Izraela med samo ofenzivo, pri kateri je po poročanjih človekoljubnih organizacij umrlo najmanj 1400 Palestincev, med njimi največ žensk in otrok. Po poročanju Izraela pa so bili ubiti trije izraelski civilisti.

 

Steny Hoyer, vodja demokratskega dela predstavniškega doma, je dejal, da je pomembno, da se sprejme uradna resolucija proti Goldstonovemu poročilu, ker ta «daje izkrivljeno podobo realnosti» še poroča arabska medijska hiša.