Gore posvaril pred posledicami segrevanja ozračja

Nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore je v sredo nastopil pred dvema odboroma v predstavniškem domu in senatnim odborom ameriškega kongresa z opozorilom, da je segrevanje ozračja resen problem.

Objavljeno
22. marec 2007 10.13
Richard Branson in al Gore svarita pred segrevanjem
Washington - Nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore je v sredo nastopil pred dvema odboroma v predstavniškem domu in senatnim odborom ameriškega kongresa z dramatičnim opozorilom nekdanjim kolegom, da je segrevanje ozračja resen problem, posledica človeških dejavnosti in da se je potrebno z njim spopasti. Al Gore je pred tedni s svojim filmom o segrevanju ozračja "Neprijetna resnica" osvojil dva oskarja, veliko demokratov pa si želi, da bi se spustil v predsedniško tekmo.

Gorova vrnitev v kongres prvič po petih letih in po 20 letih, odkar je bil predstavnik iz države Tennessee, je bila na trenutke prisrčna, saj so ga pozdravljali tudi politiki Republikanske stranke. Predvsem zato, ker je zavzel stališče in ga odločno brani. To pa najverjetneje pomeni, da se ne bo odločil za vstop v predsedniško tekmo, čeprav v vseh anketah med demokratskimi volivci vztrajno prihaja na tretje mesto, za senatorko iz New Yorka Hillary Clinton in senatorjem iz Illinoisa Barackom Obamo.

Nasprotovanja glede odpravljanja posledic

Večina kongresnikov in senatorjev je sedaj končno sprejela znanstveno dejstvo, da je segrevanje ozračja problem, ki ga povzroča človek. Največ nasprotovanja pa je bilo glede ukrepov za odpravljanje posledic. Gore je predlagal celovito politično strategijo v 10 točkah, od višanja davkov na onesnaževanje oziroma izpuste ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov, do menjavanja žarnic po stanovanjih. Njegovi nastopi so potekali v polnih dvoranah kongresnih odborov in ob pogostem aplavzu občinstva.

Z Gorom sta se zapletla v odmeven spor le dva republikanca. To je kongresnik Joe Barton iz Teksasa, ki je še naprej izražal dvome v znanstvena dejstva. Gore mu je odgovoril s primerjavo z bolnim otrokom. Dejal je, da ima Zemlja vročino in če bi na primer imel otrok vročino, bi ga odpeljali k zdravniku, ne pa na podlagi romana znanstvene fantastike trdili, da to ni problem. "Če zibelka zagori, se verjetno ne sprašuje, ali je otrok odporen na ogenj," je med drugim dejal Gore.

Nekdanji predsedniški kandidat Demokratske stranke, ki je leta 2000 izgubil na volitvah proti Georgeu Bushu, je izpostavljen kritikam, da pretirava z bitjem na plat zvona in s tem menda dela škodo stvari za katero se zavzema. Na to ga je opozoril eden večjih dvomljivcev v segrevanje ozračja, republikanski senator James Inhofe iz Oklahome, ki Goru ni pustil do besede. V malce komičnem zasuku, je demokratka Barbara Boxer iz Kalifornije Inhofeu pokazala kladivce predsednika odbora in mu rekla, da on sedaj po zadnjih volitvah več ne postavlja pravil igre.