Govorice o Berlusconijevem odstopu zamajale borzne trge

Italijanski premier je odločno zavrnil navedbe nekaterih medijev, da namerava še danes odstopiti.

Objavljeno
07. november 2011 13.23
Posodobljeno
07. november 2011 14.04
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Rim − Italijanski premier Silvio Berlusconi je odločno zavrnil navedbe nekaterih medijev, da namerava še danes odstopiti in s tem omogočiti oblikovanje nove vlade, ki bi v Italiji uvedla gospodarske reforme.

Ugibanja o tem, kako dolgo bo aktualna vlada še zdržala v sedlu, so sicer vse pogostejša, zagon pa so še dobila po zadnjih pritiskih mednarodnih finančnih trgov na italijanske državne obveznice. Milanska borza je potem, ko so se razširile govorice o odstopu, pridobila kar tri odstotke, po zanikanju informacije pa je osrednji indeks izgubil nekaj več kot odstotek. Podobno negativno so se na zanikanje možnosti odstopa odzvali obvezniški trgi.

Ta teden bo v italijanskem parlamentu sicer potekalo prvo v vrsti glasovanj o reformah in ostalih ukrepih za zmanjšanje italijanskega dolga, ki znaša že 120 dstotkov BDP-ja, ter o oživitvi tretjega največjega gospodarstva v evroobmočju. Reformni ukrepi med drugim predvidevajo prodajo vladnega premoženja, s čimer bi po napovedih v prihodnjih treh letih lahko zbrali okoli pet milijard evrov na leto, ter davčne olajšave, ki bi spodbudile zaposlovanje mladih − brezposelnost med njimi je 29-odstotna − in žensk − zaposlenih je le 48 odstotkov. V skladu z novo zakonodajo bi trgovine ostale odprte tudi ob nedeljah, Berlusconi pa je tudi obljubil, da bo upokojitveno starost zvišal na 67 let.

Če bo italijanski premier glasovanje izgubil, bi lahko posredoval predsednik Giorgio Napolitano in odločil, da je čas za novo vlado. To lahko v odstop sicer prisili le izguba zaupnice.

Je bistvo problema Berlusconi sam?

V zadnjih tednih se je Italija znašla v samem središču krize evroobmočja − njeni dolgovi so namreč velikanski, rast počasna, gospodarstvo pa preveliko, da bi ga lahko rešili s finančno injekcijo, piše ameriška tiskovna agencija AP.

Vlagatelji od italijanske vlade pričakujejo, da bo kar najhitreje sprejela ukrepe za oživitev rasti in zmanjšanje primanjkljaja, a Berlusconijeva večina v parlamentu se z vsakim dnem manjša. Vse večja je tako bojazen, da je bistvo problema kar sam italijanski premier, ki ne uspe strniti poslanskih vrst in s tem zagotoviti hitre spremembe, ki jih od njega v izogib podobni krizi, kot je na kolena spravila Grčijo, zahteva Evropska unija. Največ skrbi pri tem zbuja možnost, da bo Italija morala prositi za finančni priliv mednarodne skupnosti za njen velikanski dolg − 1900 milijard evrov. To je namreč za Evropo veliko predrago in bi lahko potopilo tako območje evra kot svetovno gospodarstvo.