Gradnja okoli mošeje razburila Palestince

Izraelski obrambni minister je pri premieru zahteval takojšnjo ustavitev gradbenih del okoli mošeje Al Aksa saj bi izraelski poseg lahko zaostril razmere. Palestinci so gradbena dela označili za agresijo

Objavljeno
08. februar 2007 13.00
Pogled na tempeljski grič, kjer potekajo obnovitvena dela.
Jeruzalem/Bejrut - Izraelski obrambni minister Amir Perec je v pismu premieru Ehudu Olmertu zahteval takojšnjo ustavitev gradbenih del na novi dostopni poti do mošeje al Aksa, ki velja za enega od treh najbolj svetih muslimanskih krajev.

Perec naj bi po pričevanju neimenovanega izraelskega predstavnika v pismu zapisal, da se boji ponovne zaostritve razmer in zato zahteva, da se gradbena dela prekine. Pismu je bilo po poročanju izraelskega dnevnika Haaretz priloženo tudi mnenje visokega predstavnika obrambnega ministrstva Amosa Gilada, ki pričakuje, da bo gradnja vzbudila odpor in jezo v arabskem svetu.

Palestinski premier Ismail Hanija je poudaril, "da bi nadaljevanje izraelske agresije na mošejo al Aksa v vzhodnem Jeruzalemu in na celoten Jeruzalem moralo voditi v združitev Palestincev in služiti kot opomin, da se borijo z okupatorjem". Palestinski predsednik Mahmud Abas je gradnjo označil kot oviro pri pogajanjih med Izraelci in Palestinci, z ostro kritiko gradbeni del pa se je odzval tudi jordanski kralj Abdulah II. Njegova država je namreč uradno zadolžena za vzdrževanje muslimanskih svetih krajev v Jeruzalemu.

Omenjeni neimenovani predstavnik dodaja, da v uradu predsednika vlade zadevo trenutno natančno preučujejo. Medtem pa kljub vsesplošnemu ogorčenju arabskih in islamskih voditeljev in protestov palestinskih oblasti Izrael že tretji dan nadaljuje s pripravljalnimi deli za izgradnjo nove dostopne poti do mošeje.

Tempeljski grič že v preteklosti povod za spor

Prav na Tempeljskem griču, ki ga kot posvečeno mesto slavita tako islam kot judovstvo, se je zaradi spornega obiska takrat vodilnega opozicijskega politika Ariela Šarona leta 2000 namreč začela druga palestinska intifada. Že leta 1996 pa je v neredih, ki jih je sprožilo odprtje vhoda v predor med arheološkimi najdišči, umrlo preko 80 ljudi.

Po podatkih pristojnih izraelskih oblasti so gradbena dela namenjena zamenjavi več stoletij stare poti do mesta, kjer stoji muslimansko svetišče. Pot, ki je bila delno uničena v snežnem viharju pred tremi leti, bodo izraelski gradbeniki zamenjali z novo pešpotjo. Izraelske oblasti so sicer zagotovile, da dela na muslimanskem Svetišču na skali ne bodo povzročila škode.

Oboroženi incident na izraelsko-libanonski meji

Na izraelsko-libanonski meji je v sredo zvečer za kratek čas prišlo do streljanja med izraelskimi in libanonskimi silami, so potrdili viri z obeh strani. To je bil prvi oboroženi incident po 14. avgustu lani, ko so se končali spopadi med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah.

Do streljanja je prišlo na območju, kjer so izraelske inženirske enote opravljale postopek razminiranja. Libanonski vojaški viri so za agencijo dpa povedali, da je vojska streljala na buldožer izraelske vojske, ki je skušal napredovati na območju v bližini Maruna al Rasa.
Po besedah predstavnika izraelske vojske so oboroženi moški, šlo naj bi za predstavnike libanonske vojske, streljali v zrak v bližini območja, kjer je delovala izraelska inženirska enota, ki pa je delovala na izraelske ozemlju. Izraelski vojak jih je pozval, naj ustavijo streljanje, nakar je libanonska stran nanje začela streljati, nato pa še izraelska vojska, so po poročanju dpa še povedali izraelski viri. "Streljanje je prenehalo in za nas je incident končan," je dodala izraelska stran.
Kot je poročala izraelska televizija so območje incidenta preletavala izraelska letala.