Grško iskanje premiera se nadaljuje

Predstavnikom največjih grških strank še vedno ni uspelo doreči, kdo bo državo vodil skozi gospodarsko krizo.

Objavljeno
09. november 2011 07.56
Posodobljeno
09. november 2011 08.06
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Atene − Pogovori o novem premieru se bodo po poročanju tujih tiskovnih agencij očitno zavlekli še v četrti dan, kljub temu da celotna Evropska unija nestrpno čaka, kako se bo razpletla grška politična kriza.

Grški premier Jorgos Papandreu, ki je danes po televiziji svojim rojakom sporočil, da zapušča svoj položaj, je znova obljubil, da bo Grčija storila vse, kar je v njeni moči, da ostane v evroobmočju. »Svojemu nasledniku in novi vladi želim obilico uspehov. Z njimi bom stal z ramo ob rami in jih z vso močjo podpiral,« je še povedal, a javnosti ni zaupal, kdo bo zasedel premierski položaj.

V pričakovanju nove vlade

Pogajanja med Papandreujem in voditeljem največje opozicijske stranke Nova demokracija Antonisom Samarasom sicer potekajo že vse od ponedeljka. Dvojica je pretekli konec tedna dosegla zgodovinski dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti, ki bo omogočil izplačilo nove injekcije finančne pomoči iz Evropske unije, brez katere bo Grčija po napovedih bankrotirala še pred božičem. Sinoči pa se je napredek ustavil. Samaras je namreč dejal, da namerava spoštovati oktobrski dogovor, a da mu nacionalni ponos ne dopušča, da bi se k temu tudi pisno zavezal.

Papademos ni več v vodstvu za naslednika

Kot najverjetnejšega Papandreujevega naslednika so doslej omenjali podpredsednika Evropske centralne banke Lukasa Papadimosa, zdaj pa kaže, da vajeti morda le ne bo prevzel. Po poročanju grških medijev sta se namreč tako stranka Paskok kot Nova demokracija znašli v dvomih in iščeta novega kandidata, saj je Papademos menda postavil pogoje, ki so za obe stranki nesprejemljivi, čeprav nekateri drugi mediji poročajo, da njegovi kandidaturi nasprotuje finančni minister Evangelos Venizelos, ker namerava Papademos menda zamenjati celotno vladno gospodarsko ekipo.

Kot najverjetnejšega kandidata zdaj tako omenjajo 63-letnega predsednika Evropskega sodišča Vasiliosa Skurisa, za morebitna kandidata pa veljata tudi evropski varuh človekovih pravic Nikiforos Diamanturos in nekdanji finančni minister Panajotis Rumeliotis.