V Grčiji naposled prisegla prehodna vlada

Položaj finančnega ministra bo tudi v vladi narodne enotnosti prevzel Evangelos Venizelos.

Objavljeno
11. november 2011 07.26
Posodobljeno
11. november 2011 07.33
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Atene - Pred osrednjo slovesnostjo, ki jo je vodil pravoslavni atenski nadškof, so na državni televiziji prebrali imena ministrov, ki bodo državo poskušali pripeljati skozi gospodarsko krizo. »Če bomo združeni, nam bo uspelo,« je med današnjo slovesnostjo povedal Papadimos, ki bo zdaj imel okoli 100 dni, da sprejme 130 milijard evrov vreden varčevalni plan. Pričakuje se, da pri sprejemanju nove zakonodaje v 300-članskem parlamentu ne bi smel imeti večjih težav, saj novo koalicijo tvori kar 254 poslancev.

Novo koalicijo sestavljajo tri stranke - Pasok, socialistična stranka nekdanjega premiera Papadreuja, Nova Demokracija, nekdanja največja opozicijska stranka in nacionalna stranka Laos. Večino ministrstev sta si med seboj razdelili dve največji politični stranki, ministrstvo za infrastrukturo pa je pripadlo skrajni desni stranki Laos. Makis Voridis je tako prvi član skrajno desne stranke, ki je po letu 1974 prišel v vlado. Mesto finančnega ministra še vedno pripada Evangelosu Venizelosu, ki je služboval tudi v času mandata nekdanjega premiera Papadreuja.

Politični analitiki že opozarjajo, da nabor ministrov iz rivalskih strank novemu premieru Lukasu Papdimosu ne bo olajšal dela. »Grška vlada izhaja iz kompromisa treh političnih strank. Zdaj je vse odvisno od tega, če jih bo novi premier lahko obvladal,« je za Reuters povedal Costas Panagopulus, predstavnik agencije ALCO za merjenje javnega menja.

Papadimos: Grčija je na pomembnem razpotju

O imenovanju novega premiera so se voditelji največjih političnih strank pogovarjali na maratonskih štiridnevnih pogajanjih, naposled pa so se odhajajoči grški premier in vodja socialistične stranke Paskok Jorgos Papandreu, vodja opozicijske stranke Nova demokracija Antonis Samaras in šef nacionalistične stranke Laos Jorgios Karancaferis včeraj le dogovorili.

Papadimos je po sestanku z grškim predsednikom in voditelji političnih strank povedal, da je Grčija na pomembnem razpotju. »Grško gospodarstvo se je kljub velikim naporom znašlo pred velikimi težavami,« je dejal bodoči grški premier in dodal, da pot ne bo lahka.

Papadimos bo načeloval vladi, katere glavna naloga bo v državi v zameno za nov sveženj finančne pomoči in odpis polovice grških dolgov uvesti varčevalne ukrepe. Njegova prva naloga bo Evropsko unijo in Mednarodni denarni sklad prepričati, da čim prej sprostita osem milijard evrov vreden sveženj pomoči, o katerem so se dogovorili še lani, ki ga Grčija nujno potrebuje pred 15. decembrom, sicer bo bankrotirala.