Grčija in Ciper zadovoljna z odločitvijo glede Turčije

Vladi Grčije in Cipra sta izrazili zadovoljstvo z odločitvijo zunanjih ministrov Evropske unije, ki so delno zamrznili pristopna pogajanja s Turčijo.

Objavljeno
12. december 2006 10.52
Atene/Nikozija - Vladi Grčije in Cipra sta zadovoljni s ponedeljkovo odločitvijo zunanjih ministrov Evropske unije za delno zamrznitev pristopnih pogajanj s Turčijo. "Pomembno je, da petindvajseterica pošilja Ankari enotno in jasno sporočilo," je davi za grško televizijo povedala grška zunanja ministrica Dora Bakojanis.

Tako kot njen ciprski kolega Giorgos Lilikas je pozdravila predvsem dogovor o letnem preverjanju turškega izpolnjevanja pogojev za članstvo. "Gre za revizijski mehanizem, s katerim bomo izvajali nadzor nad Turčijo do leta 2009," je pojasnila Bakojanisova.

Zunanji ministri EU so v ponedeljek v Bruslju sprejeli odločitev o delni zamrznitvi pristopnih pogajanj s Turčijo, ker ta ne spoštuje svojih zavez do Cipra. Po dolgotrajnih pogovorih so se strinjali, da zamrznejo osem od 35 pogajalskih poglavij, kot je predlagala Evropska komisija.

Kar zadeva uresničitev protokola iz Ankare, ki razširja carinsko unijo Turčije in EU na nove članice povezave, torej tudi Ciper, ministri niso podprli zahteve Cipra in Grčije, da bi Turčiji določili rok 18 mesecev za odprtje svojih pristanišč in letališč za transport s Cipra. Namesto tega so se dogovorili za tako imenovano revizijsko klavzulo, v skladu s katero bo Svet EU v obdobju med 2007 in 2009 na podlagi vmesnih poročil Evropske komisije vsakoletno preučil stanje razmer na tem področju.