Grčija Makedoniji predlagala dogovor o imenu

Grčija je Makedoniji predlagala podpis memoranduma za rešitev spora o imenu Makedonije.

Objavljeno
04. oktober 2012 18.01
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Atene - To bi pospešilo dogovore za dokončno rešitev nesporazuma, je grški zunanji minister Dimitris Avramopulos v pismu zapisal makedonskemu zunanjemu ministru Nikoli Poposkiju. A Grčija po pisanju Slovenske tiskovne agencije zahteva, da bi dogovor moral zajemati vsaj delno spremembo imena.

»Od obeh strani sprejeta rešitev dolgotrajne problematike bo zagotovo vodila k normalizaciji naših odnosov in k izpolnitvi pričakovanj naših ljudstev,« je v pismu zapisal Avramopulos.

Grčija med drugim predlaga, da obe državi obstoječe medsebojne meje priznata za nedotakljive. Nadalje bi obe strani razglasili, da bosta spoštovali ozemeljsko integriteto in politično suverenost druge države, prav tako pa obljubili, da se ne bosta posluževali groženj in nasilja za spreminjanje obstoječih mej.

Ime severne sosede naj bi po predlogu Grčije vsebovalo geografski pojem, ki ne bi omogočal zmede oziroma zamenjave s severnogrško pokrajino Makedonijo. Grčija tako po pisanju STA zahteva, da Makedonija spremeni ime.

Trenutno državo številna mednarodna telesa zaradi spora priznavajo pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija. Združeni narodi so v zadnjih nekaj letih predlagali spremembe, kot so Republika Zgornja Makedonija ali Severna Makedonija. Zaradi spora glede imena Grčija blokira vključitev Makedonije v Nato, ovira pa tudi začetek njenih pogajanj z Evropsko unijo.