Grčija zarila nož v hrbet evru

Napoved referenduma presenetila Evropo.

Objavljeno
01. november 2011 18.08
Posodobljeno
01. november 2011 18.08
M. U./STA
M. U./STA

PARIZ – Napoved grškega premierja Georgea Papandreuja, da bodo razpisali referendum o novem dogovoru za celovito rešitev evra, je pretresla borzne trge. Borze po Evropi so beležile velike izgube vrednosti, tečaj evra se je znižal pod 1,37 dolarja. Grški premier Papandreu je ob napovedi refenduma hkrati napovedal glasovanje o zaupnici, ki naj bi bilo v petek. »Izraz zaupanja v prihodnjo politiko je zdaj bolj potreben kot kdaj koli,« je dejal grški premier in dodal, da bo odločitev grškega ljudstva obvezujoča. »Če ljudje ne bodo hoteli novega dogovora, ne bo sprejet,« je poudaril Papandreu, ki je bil deležen kritik tudi v svoji stranki zaradi varčevalnih ukrepov, ki so sprožili val stavk in protestov v Grčiji.

Evropa je zaskrbljena

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nemška kanclerka Angela Merkel se bosta v sredo srečala s Papandreujem. Krizni sestanek bo tako še pred začetkom zasedanja držav G20, ki se ga bo udeležil tudi Papandreu. Merklova in Sarkozy sta sicer odločena, da bosta pri evropskih partnerjih zagotovila čimprejšnjo implementacijo odločitev, ki jih je prejšnji teden sprejel vrh območja evra, in prepričana, da bi ta dogovor omogočil Grčiji vrnitev k vzdržni rasti. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy sta prepričana, da so rešitve v okviru prejšnji teden sprejetega načrta za rešitev evra najboljše za Grčijo.

Grški referendum bi lahko ogrozil druge evropske države

Meseci negotovosti pred referendumom, ki naj bi se odvil v začetku prihodnjega leta, bi lahko ogrozili stabilnost nekaterih večjih držav, kot je Italija. Zahtevana donosnost desetletnih italijanskih državnih obveznic se je danes že približala rekordnim vrednostim iz avgusta letos. Italijanski premier Silvio Berlusconi je o tem dejal, da je napoved referenduma nepričakovana odločitev, ki povzroča negotovost po nedavnem vrhu evropskih voditeljev in pred pomembnim srečanjem skupine G20.