Grčijo zajel nov val stavk

Stavke so pripravili učitelji, zdravniki in občinski uslužbenci, pripravljajo pa jih tudi javni uslužbenci in vojska.

Objavljeno
12. september 2012 15.29
GREECE-FINANCE-ECONOMY-PUBLIC-DEBT-PROTEST
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Atene − Grčijo je zajel nov val stavk proti vladnim varčevalnim ukrepom. Ločene stavke proti načrtovanim rezom in odpuščanju so danes pripravili učitelji, zdravniki in občinski uslužbenci, pripravljajo pa jih tudi javni uslužbenci in pripadniki vojske, piše Slovenska tiskovna agencija.

Grški premier Antonis Samaras je za danes sklical sestanek koalicije, saj se vladi izteka čas za dogovor o 11,5 milijarde evrov vrednem svežnju varčevalnih ukrepov, če želi dobiti dostop do posojil Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Po poročanju grških medijev je vlada pod izjemnim pritiskom trojke posojilodajalcev (EU, IMF in Evropska centralna banka), naj zniža pokojnine in odpravnine ter spremeni delovni čas.

Samaras se trudi prepričati posojilodajalce, da je njegova vlada odločena nadaljevati reforme, ki zaostajajo več mesecev, vendar so zahteve po dodatnih ukrepih povzročile napetosti v koaliciji, dodaja STA.

V Atenah morajo dogovor o varčevalnih ukrepih po pisanju STA sicer doseči do petka, če ga želi vlada predstaviti na zasedanju članic evroobmočja na Cipru.