Grki mencajo, vlade še vedno nimajo 

Kljub drugačnim napovedim Papademos očitno ne bo premier.

Objavljeno
09. november 2011 07.13
Posodobljeno
09. november 2011 07.13
T. L./STA
T. L./STA
ATENE – Pogajanja o oblikovanju vlade narodne enotnosti v Grčiji še vedno trajajo in vse manj verjetno je, da jo bo vodil nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke Lukas Papademos. Tiskovni predstavnik sedanje vlade Giorgos Elenopulos je sicer ponoči v Atenah napovedal, da bo sestava nove vlade znana danes okoli poldneva.

Da bodo objavili imena premierja in novih ministrov, so v Atenah napovedovali že za torek, a se to ni zgodilo. Za najbolj verjetnega novega premierja je veljal nekdanji podpredsednik ECB Papademos, a se je v zadnjem trenutku zapletlo.

Ne želi biti lutka

Domnevno naj bi bil razlog za zaplet, ker Papademos vztraja, da ne želi biti lutka, s katero bi upravljali največji grški stranki, socialisti in konservativci, ki se sicer pogajata o oblikovanju prehodne vlade.

Poleg tega naj bi Papademos zahteval več časa za sprejetje reformnih ukrepov, ki so nujni v zameno za finančno pomoč EU, kot je do 19. februarja, ko naj bi bile v Grčiji predčasne volitve.

Časnik To Vilma je ponoči na spletni strani poročal, da zdaj vladajoči grški socialisti za novega začasnega premierja predlagajo predsednika parlamenta Filiposa Pecalnikosa.