Grki naj bi opustili referendumsko idejo, premier okleva z odstopom

Grški premier naj bi si premislil, saj je opozicija napovedala podporo načrtu za rešitev države.

Objavljeno
03. november 2011 16.13
Posodobljeno
03. november 2011 16.13
Mo. S./STA
Mo. S./STA

ATENE – Neimenovana uradnika blizu grškega premierja Georgeja Papandreouja sta dejala, da je ta opustil načrt, da bi Grki na referendumu odločali o celovitem dogovoru za rešitev evra.

Odločitev je Papandreo razkril na izrednem zasedanju vlade, kjer je dejal, da referendum, na katerem naj bi Grki odločali o celovitem dogovoru za rešitev evra, ni bil nikoli cilj sam po sebi, ampak zgolj izhod iz položaja, v katerem se je zdelo, da načrt za rešitev evra znotraj Grčije ne uživa podpore.

Načrt bo podprla tudi opozicija

Papandreou naj bi odločitev sprejel, potem ko je opozicijski voditelj Antonis Samaras obljubil podporo omenjenemu načrtu. S tem sovpada izjava Papandreouja, ki so jo poslali iz njegovega kabineta. »Imeli smo dilemo – ali široka podpora ali referendum. Že včeraj sem dejal, če bi imeli široko podporo, ne bi potrebovali referenduma,« je dejal.

V petek bo glasovanje o nezaupnici vlade

Kljub vse večjemu pritisku pa Papandreou po neuradnih podatkih še naprej ne namerava odstopiti, ampak bo počakal na glasovanje o zaupnici vladi, ki bo potekalo v petek. Opozoril naj bi tudi, da bi predčasne volitve vodile k izstopu z območja evra.

Razjezil tudi Merklovo in Sarkozyja

Njegova napoved, da bodo o celovitem dogovoru za rešitev evra na referendumu odločali grški volivci, je v preteklih dneh potopila borze. Besni so bili tudi evropski voditelji: nemška kanclerka Angela Merkel in francoski premier Nicolas Sarkozy sta poudarila, da Grčija ne bo dobila niti centa evropske pomoči, dokler se ne bo izrekla, ali želi ostati v območju evra.

Načrt za rešitev evra, sprejet pretekli teden, sicer vključuje dogovor z bankami za znaten odpis grškega dolga, dokapitalizacijo bank in krepitev reševalnega sklada za preprečitev širjenja krize.