Grki po slovensko: referendum za dogovor o rešitvi evra

Grški premier George Papandreu je napovedal referendum o dogovoru voditeljev EU na vrhu 27. septembra.

Objavljeno
31. oktober 2011 18.31
Posodobljeno
31. oktober 2011 18.39
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Atene - Grški premier George Papandreu je danes v Atenah napovedal razpis referenduma o novemu dogovoru za celovito rešitev evra, ki so ga voditelji EU dosegli na vrhu 27. septembra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dogovor o celoviti rešitvi krize v območju evra vključuje dogovor z bankami za znaten odpis grškega dolga, dokapitalizacijo bank in krepitev reševalnega sklada za preprečitev širjenja krize.

Ob prispevku iz javnih sredstev v višini 130 milijard evrov in pristanku bank na 50-odstotni odpis nominalne vrednosti grških državnih obveznic se bo grško dolžniško breme s 160 odstotkov do 2020 zmanjšalo na 120 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kar naj bi predstavljalo vzdržno raven.

Članice območja evra in Mednarodni denarni sklad (IMF) bodo Grčiji v drugem paketu v zameno za nadaljevanje strogih varčevalnih in reformnih ukrepov do leta 2014 zagotovili novih 100 milijard evrov pomoči iz javnih sredstev iz sklada za zaščito evra (EFSF), vključno z dokapitalizacijo grških bank, poleg tega pa bo javni sektor prispeval še 30 milijard evrov v zameno za pristanek bank na odpis vrednosti grškega dolga.

Banke so skozi zamenjavo obstoječih obveznic z novimi z daljšo ročnostjo in nižjo zahtevano donosnostjo pristale na 50-odstotni odpis nominalne vrednosti grških državnih obveznic.