Grška vlada soglasno za referendum o reševanju evra

Grška opozicijska stranka Nova demokracija referendumu nasprotuje in meni, da bi morala vlada odstopiti.

Objavljeno
02. november 2011 07.40
Posodobljeno
02. november 2011 07.48
R. T., Mo. Z., Delo.si
R. T., Mo. Z., Delo.si

Atene - Predsednik grške opozicijske stranke Nova demokracija (ND) Antonis Samaris je dejal, da stranka zavarča izvedbo referenduma. Kot je dejal Samaris, bi referendum povzročil zmedo, Papandreu pa z njim izsiljuje Grke. Predsednik Nove demokracije meni, da bi morala vlada odstopiti.

Grška vlada je v ponedeljek zvečer soglasno podprla predlog premiera Jorgosa Papandreuja o razpisu referenduma o novem načrtu za reševanje evra, ki je razburil evropske politike in pretresel borzne trge. »Rereferendum bomo izpeljali v najkrajšem možnem času, takoj po tem, ko bodo formulirane osnove dogovora o varčevalnem paketu,« je po pisanju BBC dejal tiskovni predstavnik vlade Elias Mosialos.

Grki bi z bruseljskim dogovorom dobili sto trideset milijard, a bi bili še vedno zadolženi za 120 odstotkov BDP, kar je tudi po zdajšnjem korenitem znižanju državnih plač, pokojnin in povišanju davkov več od trenutno druge najbolj problematične države evroobmočja, Italije.

Presenečenje za Evropo

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v torek dejal, da je odločitev grškega premiera o referendumu »presenetila celo Evropo«. Francija in Nemčuija sta od Grčije zahtevali implementacijo ukrepov in to v najkrejšem možnem času.

Na izrednem zasedanju vlade je premier Papandreu povedal, da se mora vlada posvetovati z grškim ljudstvom, referendum pa bi po njegovih besedah zagotovil »jasen mandat« vladi za sprejetje varčevalnih ukrepov, ki jih zahtevajo preostale članice evrskega območja. V četrtek se bodo na to temo v Cannesu sestali Papandreu in ostali evropski voditelji.

Za petek je Papandreu napovedal glasovanje o zaupnici. Grška vlada je sicer prepričana, da bo zaupnico znova dobila.

Po besedah dopisnika BBC Marka Lowna Papandreu z referendumom prelaga odgovornost za sprejetje načrta za reševanje evra na pleča grškega ljudstva. »Kljub dejstvu, da je grška vlada soglasno podprla predlog o referendumu, prihaja do nasprotovanj Papandreujevi strani Pasok. Možno je, da ta v petek zato ne bo prestala glasovanja o zaupnici in bo padla, še preden bi referendum sploh lahko izpeljala.«