Grški javni sektor znova stavka

Zaposleni nasprotujejo načrtom vlade, ki namerava do konca prihodnjega leta odpustiti 15.000 javnih uslužbencev.

Objavljeno
18. september 2013 10.07
APTOPIX Greece Financial Crisis
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si, STA
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si, STA

Atene − V Grčiji se je zjutraj začela 48-urna stavka javnega sektorja, ki jo je sklical sindikat Adedy. Zaposleni z njo izražajo nasprotovanje načrtom vlade, ki namerava do konca prihodnjega leta odpustiti 15.000 javnih uslužbencev. Stavko po pisanju Slovenske tiskovne agencije spremljajo množični protesti.

Grčija je julija pod pritiskom mednarodnih posojilodajalcev pristala, da bo do konca leta v tako imenovani program za mobilne rezerve umestila 25.000 javnih uslužbencev. Zaposleni bodo v tej shemi prejemali znižano plačo, dokler jim ne bodo našli drugega delovnega mesta v javni upravi. Če tega mesta zanje ne bo, bodo odpuščeni. Do konca leta 2014 naj bi brez dela tako ostalo 15.000 javnih uslužbencev, piše STA.

Grčija je v primežu stavkovnega vala sicer že ves teden. Od ponedeljka stavkajo učitelji na gimnazijah, šolski hišniki ter zaposleni v pokojninskih in zdravstvenih skladih. V torek so se jim pridružili zdravniki v javnih bolnišnicah, ki so proti načrtovanemu združevanju bolnišnic. Že v torek so stavkali tudi odvetniki, ki nasprotujejo znižanju svojih plač.

Zaprte so ostale tudi univerze, ki so zavrnile zahtevo vlade po posredovanju seznama imen kandidatov za umestitev v shemo prerazporeditev. Danes so stavkali tudi novinarji, ki so ob 9. uri za tri ure prekinili delo. V tem času radiji in televizije niso predvajali novic, piše STA.

Stavke spremljajo tudi protestni shodi. Na shodu v Atenah se je zbralo več tisoč protestnikov, v Solunu pa najmanj 10.000. Shode, ki potekajo pod geslom Trajni boj proti varčevalni politiki, so pripravili tudi v drugih grških mestih.