Grški ministri ponudili odstop

Po celodnevnih pogajanjih v Grčiji še vedno niso sklenili, kdo bo vodil novo vlado do predčasnih volitev.

Objavljeno
08. november 2011 12.46
Posodobljeno
08. november 2011 13.01
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Atene − Po odstopu grških ministrov se je danes že zdelo, da je Grčija vse bližje rešitvi politične krize, a se vodji največjih strank še vedno ni uspelo dogovoriti, kdo bo novi predsednik vlade. Čeprav favorit ostaja Lukas Papadimos, so se pogajanja nekoliko zaustavila tudi zaradi verbalnega dvoboja med vodjo opozicijske stranke Antonisom Samarasom in Evropsko unijo.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je namreč od vodji največjih grških strank danes zahteval, da se pisno zavežejo k spoštovanju oktobrskega dogovora, da bo Grčija v zameno za finančno pomoč sprejela ostre varčevalne ukrepe. Samaras je Rehnu odvrnil, da namerava spoštovati dogovor, a da mu nacionalni ponos ne dopušča, da bi se k temu tudi pisno zavezal.

Grški ministri ponudili odstop

Ministri so predsedniku vlade Jorgosu Papandreuju na današnjem izrednem sestanku ponudili odstop in s tem omogočili oblikovanje začasne vlade, ki bo v zameno za novo finančno injekcijo Evropske unije v državi uvedla varčevalne ukrepe ter jo tako poskušala rešiti z hude gospodarske krize. Po nekaterih podatkih je odstop od ministrov sicer zahteval odhajajoči premier.

Ta se je na izrednem sestanku kabineta ministrom še zahvalil za sodelovanje in se po poročanju britanske tiskovne agencije Reutres od njih poslovil. Papandreu se je z voditeljem največje opozicijske stranke Nova demokracija Antonisom Samarasom sicer že drugi dan pogovarjal o oblikovanju vlade narodne enotnosti. 

Kot najverjetnejšega Papandreujevega naslednika sicer še vedno omenjajo podpredsednika Evropske centralne banke Lukasa Papadimosa, za morebitna kandidata pa veljata tudi evropski varuh človekovih pravic Nikiforos Diamanturos in nekdanji finančni minister Panagiotis Rumeliotis.