Nova grška vlada dobila zaupnico v parlamentu

Grški parlament je pričakovano izglasoval zaupnico novi vladi finančnega strokovnjaka Lukasa Papadimosa.

Objavljeno
16. november 2011 08.36
Posodobljeno
16. november 2011 08.46
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Atene − Za je glasovalo 255 od 300 poslancev, 38 jih je bilo proti. Pred glasovanjem je Papadimos izrazil optimizem, da bo območje evra preseglo krizo kljub razhajanjem med državami, piše Slovenska tiskovna agencija.

Z nagovorom poslancev je novi premier končal tridnevno razpravo v parlamentu, ki so jo začeli, potem ko je minuli petek prisegla Papadimosova prehodna vlada narodne enotnosti.

Oblikovali so jo po štiridnevnih intenzivnih pogajanjih glavnih strank in odstopu premiera Jorgosa Papandreuja. V novi vladi, ki bo državo vodila do predčasnih volitev, so člani dveh največjih grških strank − v minulih dveh letih vladajoče socialistične stranke Pasok in opozicijske konservativne Nove demokracije − ter manjše desne stranke Laos, ki je v vladi prvič od obnove demokracije po padcu vojaške diktature leta 1974.

Poglavitni nalogi nove vlade bosta hitro uresničevanje oktobrskega dogovora območja evra o celoviti rešitvi dolžniške krize, ki med drugim predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za ostre varčevalne ukrepe in je pogoj za nadaljnjo finančno pomoč tej državi, ter priprava predčasnih volitev.

Novo vlado sicer v nadaljevanju v zameno za nadaljnji sveženj mednarodne finančne pomoči čaka še izvedba že potrjenih bolečih varčevalnih ukrepov, med katerimi so nova povišanja davkov, sveži rezi v pokojnine in plače, prerazporeditev 30.000 javnih uslužbencev na delovna mesta s plačo v višini le 60 odstotkov njihove osnovne ter vrsta privatizacij, dodaja STA.