Grški premier ostaja, oblikovali bodo vlado narodne rešitve

Nasproti je stopila tudi opozicija, ki je do sedaj nasprotovala dogovorom o posojilu.

Objavljeno
03. november 2011 12.32
Posodobljeno
03. november 2011 12.32
P. J./STA
P. J./STA
 ATENE – Vodja grške opozicijske Nove demokracije Antonis Samaras je danes pozval k oblikovanju prehodne vlade, katere naloga bi bila potrditev konec oktobra doseženega dogovora o celoviti rešitvi krize v območju evra in nato izvedba predčasnih parlamentarnih volitev.

Nov dogovor je potrebno zavarovati

Vodja konservativne opozicijske stranke je doslej dosledno nasprotoval dogovorom o posojilih, o katerih se je grška vlada dogovarjala z EU, Mednarodnim denarnim skladom (IMF) in Evropsko centralno banko (ECB). Tudi danes je dejal, da glede posojil ostaja skeptičen, a »glede na razmere, v katere jih je pripeljala politika vlade«, je nov dogovor o pomoči Grčiji »neizogiben in ga je treba zavarovati«.

»Pozivam k oblikovanju začasne prehodne vlade, katere izključna naloga bi bila izvedba volitev in potrditev dogovora o posojilu v trenutni zasedbi parlamenta,« je v televizijskem nagovoru dejal Samaras.

Papandreu ostaja premier

V Atenah se je medtem začelo izredno zasedanje grške vlade, potem ko je grškega premiera Georgeja Papandreuja poleg opozicije tudi več ministrov in poslancev pozvalo, naj umakne svoj predlog za razpis referenduma glede novega dogovora za celovito rešitev evra.

Ob začetku srečanja se pojavljajo ugibanja, da bi lahko premier Papandreu bodisi odstopil - to možnost naj bi po navedbah grških medijev že zavrnil - bodisi predlagal oblikovanje vlade narodne enotnosti. O kriznih razmerah se bo Papandreu popoldne pogovarjal tudi z grškim predsednikom Karolosom Papuliasom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V vsakem primeru pa Papandreuju grozi padec. Več ministrov in poslancev iz vrst vladajoče socialistične stranke se je tako danes že zavzelo za oblikovanje »vlade narodne rešitve«, najmanj dva poslanca pa sta poleg tega napovedala, da se bosta na za petek predvidenem glasovanju o zaupnici vladi vzdržala. S tem Papandreu v parlamentu nima več večine.

.