Grški premier vidi luč na koncu predora

V prihodnjem letu bo grško gospodarstvo prvič ponovno raslo, je prepričan Antonis Samaras

Objavljeno
07. september 2013 15.21
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Atene, Solun - Reforme in varčevalni ukrepi, ki jih je sprejela Grčija, po besedah njenega premiera Antonisa Samarasa že kažejo prve sadove. V prihodnjem letu bo grško gospodarstvo prvič ponovno raslo, je ob odprtju mednarodnega sejma v Solunu danes dejal Samaras.

»Grčija je lani uspela izvesti spremembe, to pravijo celo naši največji kritiki,« je v Solunu izjavil premier. Po njegovih besedah je že v tem letu moč pričakovati primarni proračunski presežek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»To je prvi korak na poti iz varčevalne politike.« Sredstva, ki bodo s tem na voljo, naj bi namenili za ukrepe za pomoč socialno šibkemu delu prebivalstva, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal Samaras.

Med govorom premiera so sicer pred prostorom sejma protestirali občinski uradniki, popoldne pa je v Solunu napovedanih več protestnih zborovanj. Enega od njih, ki ga organizirajo sindikati, se bo udeležil tudi vodja opozicijske levičarske stranke Siriza, Aleksis Cipras.

Kljub optimističnim napovedim Samarasa v Bruslju pričakujejo, da bo Grčija potrebovala dodatno pomoč. To je namreč pred dnevi dejal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Kot je pojasnil v razpravi v Evropskem parlamentu, je tretji program pomoči Grčiji realističen, saj je jasno, da se država po izteku drugega programa ne bo mogla sama financirati na trgih.

Grčijo, ki se je znašla v hudi gospodarski krizi, od leta 2010 nad vodo držijo mednarodna posojila. Skupaj je trojka državi odobrila dva programa pomoči; najprej 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov in delni odpis dolga v višini prek 100 milijard evrov.