Grški vladi zaupnica, evro še ni rešen

Premier bo že danes začel pogovore z opozicijo za oblikovanje prehodne vlade.

Objavljeno
05. november 2011 06.13
Posodobljeno
05. november 2011 06.13
D. P. /STA
D. P. /STA

ATENE – Grški parlament je izglasoval zaupnico vladi premierja Papandreuja. Za vlado je glasovalo 153 poslancev, 147 jih je bilo proti.

Brez podpore


Pred glasovanjem se je k razpravi prijavilo 70 poslancev, med njimi precej iz vladajoče socialistične stranke Pasok. Več poslancev je pred glasovanjem napovedalo, da premierja ne bodo podprli.

Cilj je prehodna vlada

Napoved referenduma je sprožila neodobravanje tako v Grčiji kot tudi v svetu, številni voditelji pa so Papandreuja pozvali, naj se referendumu odpove. Ta je to v četrtek tudi storil. Konservativna opozicija in celo več ministrov ter poslancev iz vrst vladajoče socialistične stranke se je zavzelo za oblikovanje prehodne vlade.

Proti predčasnim volitvam

Papandreu je pred glasovanjem v petek izrazil pripravljenost na začetek pogovorov z opozicijo o oblikovanju prehodne vlade in dodal, da je tudi pripravljen odstopiti s položaja. Zavrnil pa je možnost predčasnih volitev. K oblikovanju prehodne vlade je pred glasovanjem pozvalo tudi več grških ministrov, ki so menili, da je za izhod iz krize potreben širok konsenz.