Grško sodišče: Zlata zora je kriminalna organizacija

Izrek sodbe je pred sodiščem pričakala velika, po nekaterih ocenah 15.000-glava množica nasprotnikov skrajno desne stranke.

Objavljeno
07. oktober 2020 13.00
Posodobljeno
07. oktober 2020 13.49
Na koncu petletnega sojenja je sodišče stranko Zlata zora označilo za kriminalno organizacijo. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
Ju. K.
Ju. K.
Sodišče v Atenah je skupino nekdanjih poslancev in pripadnikov grške skrajno desne politične stranke Zlata zora spoznalo za krive vodenja oziroma sodelovanja v kriminalni organizaciji. Z razsodbo je sklenilo pet let dolg maratonski sodni proces proti neonacistični skupini, ki je na vrhuncu globoke gospodarske krize in vsesplošnega nezadovoljstva z razmerami v državi postala tretja največja parlamentarna stranka.    

Med 68 obtoženci je bilo po poročanju grškega časniki Kathimerini 18 nekdanjih poslancev stranke v grškem parlamentu. Tožilstvo je v obtožnico proti njim vključilo vrsto kaznivih dejanj, od umora grškega raperja Pavlosa Fisasa do napadov na migrantske delavce in levičarske aktiviste. Ključno vprašanje za sodišče je bilo, ali se lahko odgovornost za našteta dejanja pripiše tudi vodstvu stranke, vključno z njenim prvakom Nikosom Mihaloliakosom.

Sodniki so odločili, da aktivnosti Mihaloliakosa in še šestih nekdanjih poslancev stranke potrjujejo, da je Zlata zora kriminalna organizacija.

image
Razsodbo je pred sodiščem pričakala večtisočglava množica. FOTO: Angelos Tzortzinis/AFP


image
Protestni shod pred sodiščem se je sprevrgel v izgrede. FOTO: Costas Baltas/Reuters


V stranki so pred izrekom sodbe še enkrat zavrnili obstoj kakršne koli neposredne povezave med napadi, sojenje pa označili za »zaroto« in poskus omejevanja njene priljubljenosti.

Izrek sodbe je pred sodiščem pričakala velika, po nekaterih ocenah 15.000-glava množica nasprotnikov Zlate zore. Med shodom so izbruhnili tudi izgredi, med katerimi je manjša skupina protestnikov napadla policiste, ki varujejo poslopje sodišče.