Gruevski napovedal referendum o imenu Makedonije

Makedonski premier se je v Bruslju prvič srečal z novim grškim predsednikom vlade in hkrati v zvezi z rešitvijo spora z Grčijo, glede poimenovanja Makedonije, napovedal referendum.

Objavljeno
30. oktober 2009 20.17
Makedonija vlada Nikola Gruevski
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Bruselj/Skopje - Makedonski premier Nikola Gruevski je danes izjavil, da bo v Makedoniji potekal referendum o rešitvi spora z Grčijo glede imena njegove države. "Referendum o imenu bo in to je zame zaključeno vprašanje," je v pogovoru za makedonsko tiskovno agencijo MIA v Bruslju zatrdil Gruevski.

"Za rešitev vprašanja imena ni nobene možnosti brez referenduma, brez da bi se o morebitnem predlogu izrekli državljani," je dodal Gruevski.

 

Na njegove izjave se je že odzval vodja misije Evropske komisije v Makedoniji Erwan Fouere, ki je dejal, da "je še prezgodaj za sprejemanje dokončnih odločitev". Visoki predstavniki EU naj bi tovrstnemu referendumu nasprotovali.

 

V nasprotju z Gruevskim je tudi makedonski predsednik Gjorgje Ivanov v četrtek dejal, da je vprašanje imena mogoče rešiti tudi brez referenduma.

 

Makedonski premier se je sicer v četrtek Bruslju prvič sešel z novim grškim premierom Georgeom Papandreujem. Po srečanju sta se strinjala, da je obojestransko sprejemljiva rešitev v procesu pod okriljem ZN najvišjega pomena za Makedonijo in Grčijo.

 

Po poročanju grških medijev, pa srečanje grškega in makedonskega premiera v Bruslju ne pomeni začetka neposrednih pogovor med Atenami in Skopjem. Papandreu naj bi na srečanju tudi izpostavil, da je rešitev vprašanja imena predpogoj za začetek makedonskih pogajanj za vstop v EU.

 

Zaradi spora med državama zaradi imena je Grčija med drugim na lanskem vrhu Nata blokirala povabilo Makedoniji v članstvo v zavezništvu, blokira pa tudi njeno napredovanje na poti v EU. Makedonija ima namreč status kandidatke za članstvo, a še vedno nima določenega datuma za začetek pogajanj.