Gruzija: Ivanišvilijev izbor ministrov potrjuje njegovo obljubo

Zmagovalec parlamentarnih volitev v Gruziji Bidzina Ivanišvili je predstavil svojo bodočo vlado.

Objavljeno
08. oktober 2012 13.22
Posodobljeno
08. oktober 2012 13.35
GEORGIA-POLITICS
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Tbilisi - Gruzinski milijarder in vodja opozicijske koalicije, ki je zmagala na nedavnih parlamentarnih volitvah, je danes predstavil svojo bodočo vlado. Gruzinske sanje pod vodstvom Bidzine Ivanišvilija so na volitvah premagale Združeno nacionalno gibanje predsednika Mihaila Sakašvilija.

Ivanišvili, ki bo po pričakovanjih prevzel vodenje vlade, je po pisanju Slovenske tiskovne agencije za namestnika premiera in obrambnega ministra predlagal nekdanjega veleposlanika pri ZN Iraklija Alasanijo, za notranjega ministra pa Iraklija Garibašvilija. Zunanje ministrstvo naj bi prevzela tiskovna predstavnica Gruzinskih sanj Maja Pandžakidze, ministrstvo za regionalni razvoj pa nekdanji nogometaš Milana Kaka Kaladze.

Po ocenah analitikov Ivanišvilijev izbor potrjuje njegovo obljubo, da bo ohranil tesne stike z ZDA in si prizadeval za krepitev sodelovanja z Evropsko unijo. To je danes zagotovila tudi bodoča zunanja ministrica, ki je bila dva mandata veleposlanica v Nemčiji. »Naš glavni partner bodo ZDA in ti odnosi bi se morali poglobiti. Toda ne smemo pozabiti na naše sosede, tiste blizu in daleč, in začeti bi morali z odnosi z Rusijo,« je po pisanju STA povedala Pandžakidzejeva.

Ivanišvili, ki je obogatel v Rusiji, meni, da mora Tbilisi obnoviti odnose z Moskvo, ki so se močno zaostrili zaradi kratke vojne, v katero sta se državi zapletli avgusta 2008.

Nova vlada bo potrjena po 20. oktobru, ko bo prisegel nov parlament s 150 poslanci. V njem imajo Gruzinske sanje 83 sedežev, Sakašvilijeva stranka pa 67.